Mainos

Jouluruokia käsiteltävä puhtailla käsillä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttelee hygienian tärkeydestä myös jouluna.

Jouluna moneen perheeseen ostetaan ruokaa enemmän kuin varastot vetävät. Ruokia siirrellään jääkaapissa hyllyltä toiselle lisätilaa ja parempaa järjestystä tavoitellen. Täyteen ahdettu jääkaappi on hyvä säätää astetta paria tavallista viileämmälle ja varata kylmin tila herkimmin pilaantuville elintarvikkeille. Niin täyteen jääkaappia ei pidä kuitenkaan lastata, ettei siellä kierrä ilma, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa.

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä koko niiden elinkaaren ajan alle kahdeksan asteen lämmössä. Useimmille elintarvikkeille sopiva keskilämpötila on +5 astetta.

Kalavalmisteet pitäisi säilyttää alle kolmessa asteessa, sillä ne ovat hyvin herkkiä pilaantumaan. Ohje koskee kylmä- ja lämminsavustettua sekä graavisuolattua kalaa ja mätiä. Monissa uusissa jääkaapeissa on niin sanottu nollalokero tavanomaista kylmempää lämpötilaa vaativille tuotteille.

Tuliko jääkaappi pestyksi?

Jääkaapin voi pestä muulloinkin kuin kesälomalle lähtiessään. Vanhentuneet elintarvikkeet kannattaa heittää roskiin, vaikka jääkaapin perusteellinen pesu olisi jäänyt tänä jouluna väliin. Keittiörätiksi kutsuttua keittiöpyyhettä ei ole tarkoitettu vuosikäyttöön, vaikka se näyttäisikin puhtaalta.

Leikkuulaudat ja työvälineet on pestävä joka käytön jälkeen. Samalla kauhalla ei ole suotavaa hämmentää vuoroin riisipuuroa ja vuoroin kinkkukastiketta, eikä samalla veitsellä leikata raakaa porsaanlapaa ja lohifilettä pesemättä ja kuivaamatta välillä veistä ja käsiä.

Käsien pesu pitää ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit kaukana kotikeittiöstä. Sairaalat, päiväkodit, elintarviketehtaat, ravintolat ja ruokalat taistelevat bakteereja vastaan juuri ahkeralla ja huolellisella käsien pesulla.

Bakteerit pitävät tuotteen kylmäketjun katkaisemisesta. Niistä on erityisen mukavaa, että kinkut ja laatikot jäävät tuntikausiksi ruokapöytään. Niille on myös mieleen, että jo pöydässä olleet laatikon tähteet laitetaan samaan rasiaan vielä avaamattoman laatikon kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.