Joulun suuri selviämisopas

Kuinka kauan kinkkua paistetaan ja miten kuusta pitäisi hoitaa? Jos joulun perusasiat eivät ole hallinnassa, nämä niksit ja vinkit pelastavat.

Jouluna riittää puuhaa ja moni haluaa, että kaikki on täydellistä. Mitä tehdä, jos joulustressi yllättää tai riisipuuro palaa jälleen kerran pohjaan?

Ongelma: Miten kinkku paistetaan?

Julkkiskokki Jyrki Sukulan mielestä paras tapa paistaa joulukinkku on vanhan ajan menetelmä. Sulata kinkku täysin ennen paistamista, ja valmista se matalalla lämmöllä hyvässä kosteudessa. Käytä lämpömittaria ja paista joulupöydän kunkku 110-asteessa. Kun asteita on +80, ota herkku pois uunista.

Ongelma: Mikä viini jouluaterialle?

Winestate Oy:n toimitusjohtaja Master of Wine Tuomas Meriluoto neuvoo Makuja-osiossa viinit viiteen erilaiseen joulupöytään.

Ongelma: En voi sietää perinteisiä jouluruokia

Eikö lanttulaatikko maistu ja haluaisitko viskata kinkun ulos ikkunasta? Perinteisen juhlapöydän kuninkaan voi hyvin korvata esimerkiksi naudalla, porolla tai kalalla. Lisukkeeksi voit valita Aki Wahlmanin tapaan esimerkiksi bataatti-omenasoselaatikkoa tai lohicarpaccio-salaattia.

Ongelma: Riisipuuro palaa aina pohjaan

Keitä puuro miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, niin se ei pala niin helposti pohjaan. Esimerkiksi teräskattila tai teflonpinnoitettu kattila sopii tarkoitukseen loistavasti. Muista myös sekoittaa puuroa tarpeeksi ja valitse maidoksi rasvaista täysmaitoa.

Perinteinen riisipuuro

  • 2,5 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l kevyt- tai täysmaitoa
  • nokare voita
  • noin 1/2 tl suolaa
  • kuorittu manteli

Laita nokare voita kattilan pohjalle, lisää vesi ja kiehauta se. Lisää riisit ja keitä noin 10 minuuttia sekoittaen. Lisää maito. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 35 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Lisää suola. Piilota onnea tuova manteli puuroon.

Tarjoa joulupuuro kanelin, sokerin ja voisilmän kera tai luumu-, rusina- tai sekahedelmäkiisselin kanssa. Maukkaan puuron kanssa maistuu kylmä maito.

Ongelma: En osaa leipoa!

Ei hätää, joulun perinteisimmät leivonnaiset, eli tähtitortut ja piparit, syntyvät helposti valmistaikinoista. Tutustu Arjan leivontanurkkaan, josta löydät useita herkullisia ja helppoja ohjeita.

Ongelma: Lihottavat jouluruoat ahdistavat

Jouluna kuuluu herkutella - tärkeämpää on se, mitä syöt arkena. Lisäksi monet juhlien valmisteluun liittyvät touhut, kuten siivoaminen ja leipominen, kuluttavat yllättävän paljon kaloreita.

Katso täältä, minkä verran .

Kuusi hukassa ja sisustus ei toimi?

Ongelma: Joulukukat paleltuivat kotimatkalla

Joulukukkien pakkaaminen on taitolaji, sillä ne kärsivät jo muutaman minuutin kylmyydestä.

Oikeaan pakkaustapaan kuuluu päällyspaperin lisäksi monta kerrosta sanomalehteä, jonka pitäisi ylettää suojaamaan kasvia koko sen pituudelta. Lämpöpussiin pakkaaminen on paperiin käärimistä nopeampaa, mutta sekään ei pidä kylmää loitolla muutamaa minuuttia kauempaa.

Pakkaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Joulutähdelle sopiva perusmäärä on kolme isoa sanomalehden aukeamaa, mutta jos ulkolämpötila alittaa viiden asteen pakkaslukeman tai joudut viettämään ulkona kauemmin kuin muutaman minuutin, lisää paperin määrää. Muista myös kuljettaa kasvit auton takakontin sijaan sisätiloissa.

Ongelma: Joulukuusen hoito-ohjeet ovat hukassa?

Jos olet hankkinut aidon kuusen, on sitä myös huollettava oikeaoppisesti. Hyvät , mutta muista varustautua myös imurilla - neulasia nimittäin saattaa löytyä sukistasi vielä pääsiäisenäkin.

Ongelma: Joulusisustukseni ei inspiroi

Kotiin voi luoda jouluista tunnelmaa pienillä asioilla - sytytä muutama kynttilä tai vaihda sisustustyynyjen päälliset uuteen kuosiin. Tämän joulun trendiväri on valkoinen, jonka avulla loihdit kotiisi todellisen joulun ihmemaan.

Hae inspiraatiota esimerkiksi talvisen luonnon kauneudesta ja tuo sisällekin pakkaslukemia. Yhdistä joulun trendiväri valkoinen hopeaan ja kylmiin värisävyihin, kuten vaaleanpunaiseen ja siniseen. Vältä kuitenkin liian vahvoja sävyjä, sillä ne saattavat olla liian voimakkaita ja pilata tunnelman.

Lumisen luonnon inspiroimaan sisustukseen sopii myös pieni määrä kimallusta ja metallinhohtoa. Älä turhaan pelkää, että ne sopivat vain pienille tytöille, sillä paljetit ja kauniit hohtavat yksityiskohdat tuovat juuri sopivan ripauksen ylellisyyttä jouluiseen huoneeseen.

Tutustu myös

Stressaako joulu?

Ongelma: En kestä sukulaisiani

Ei hätää, monilla on tämä sama ongelma, sillä perhettään ei voi valita. T

Ongelma: Joulustressi

Tämä on varsin yleinen ongelma jouluna, sillä tekemistä riittää ja aika on tiukilla.

Hengähdä syvään ja mieti, tarvitsetko todella itse tehtyjä pipareita tai viiden ruokalajin jouluateriaa? Pohdi, mikä sinulle on joulussa tärkeintä ja panosta siihen.

Hyviä

Kuvat: Lehtikuva/ Shutterstock/ MTV3/ Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat