Mainos

Joulukauppa kasvaa

Kulutustavarakaupan myynnin kasvussa ei näy hidastumisen merkkejä. Kaupan Keskusliiton tuoreimman suhdannekyselyn mukaan myynninkasvu on loppuvuodesta jopa nopeutunut alkuvuoteen verrattuna.

Kulutustavarakaupan myynnin kasvussa ei näy hidastumisen merkkejä. Kaupan Keskusliiton tuoreimman suhdannekyselyn mukaan myynninkasvu on loppuvuodesta jopa nopeutunut alkuvuoteen verrattuna.

-Tämä merkitsee sitä, että negatiivinen keskustelu maailman taloudesta, kuten Aasian ja Venäjän taloudellisista kriiseistä ei ole toistaiseksi vaikuttanut suomalaisten kuluttajien ostoskäyttäytymiseen, arvioi toimitusjohtaja Guy Wires Kaupan Keskusliitosta. Hänen pitää uusien myynninkehityslukujen perusteella selvänä, että kuluvasta vuodesta on tulossa viides peräkkäinen kasvuvuosi kaikilla kaupan lohkoilla. Silti tukku- ja vähittäiskaupan myynti on vasta saavuttamassa 80-luvun huippuvuosia.

Kaupan Keskusliiton piirissä oleva vähittäiskauppa kasvoi runsaat 7 prosenttia syyskuun loppuun mennessä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajan myyntiin. Guy Wiresin mukaan myynninkehitys on ollut selvästi parempaa suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Alueelliset erot ovat näkyneet mm. rakennus- ja sisustustarvikekaupassa, autokaupassa ja kirjakaupassa. Aikainen talvi on vauhdittanut myös tekstiili- ja jalkine- sekä urheilu- ja vapaa-aika-alan myyntiä. Kulutustavaratukkukaupan myynti on kasvanut vähittäiskaupan myyntiä nopeammin eli vajaat 9 prosenttia viime vuodesta. Tukkukaupan parhaiten menestyneitä toimialoja olivat päivittäistavarakauppa sekä urheilu- ja vapaa-aikakauppa. Teknisen tukkukaupan myynninkasvu sen sijaan hidastui selvästi kolmannella vuosineljänneksellä. Teknisen kaupan pääasiallisena asiakkaana on teollisuus.

Joulukauppaa yli 3 miljardilla markalla

Wires ennakoi, ettei alalla enää ylletä viime vuosikymmenen 320000 työpaikkaan, koska toimintaa ja logistisia ratkaisuja on tehostettu. Tänä vuonna kaupan yrityksiin arvioidaan syntyvän 10000 uutta työpaikkaa, joista suuri osa on kuitenkin osa-aikaisia tai tilapäisiä. Kaikkiaan kauppa työllistää tällä hetkellä 270000 henkilöä. Kotitalouksien ostovoiman arvioidaan kasvavan tänä ja ensi vuonna noin kolme prosenttia. Uhkana kaupan piirissä nähdään kotitalouksissa syttyvä säästämisinto, mikäli luottamus talouden kehitykseen heikkenee.

Joulukuun vähittäiskaupan kokonaismyynnin arvioidaan nousevan tänä vuonna 15,5 miljardiin markkaan, mistä varsinaisen joulukapan osuudeksi jää noin 3,3 miljardia markkaa. Guy Wires odottaa joulukaupan huipentuvan itsenäisyyspäivän jälkeiseen viikonloppuun, jolloin pari miljoonaa suomalaista on ehtinyt saada veronpalautuksensa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.