Joukkoliikenteen tarkastusmaksua ehdotetaan koko maahan

Laajennus koskisi käytännössä linja-autoliikennettä.

Joukkoliikenteen tarkastusmaksua ehdotetaan perittäväksi koko maassa ilman matkalippua matkustavilta. Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että kunnalle myönnettäisiin hakemuksesta oikeus tarkastusmaksujen perimiseen.

Laajennus koskisi käytännössä linja-autoliikennettä. Nykyisin tarkastusmaksua voidaan periä vain pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteessä sekä kaikessa raideliikenteessä.

Laajennuksella parannettaisiin joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Järjestelmä loisi edellytyksiä myös niin sanotulle avoimen rahastuksen periaatteelle, jossa matkustaja itse näyttää lippunsa lukijalaitteelle. Järjestelmä nopeuttaisi liikennettä, mutta lisäisi liputta matkustamista. Näin ollen avoin rahastus ei voisi toimia ilman tehokasta tarkastusmaksujärjestelmää.

Liputta matkustamisen vähentämiseksi työryhmä tehostaisi toimia, jotka lisäävät kiinnijoutumisriskiä. Ensisijaisia ovat sellaiset keinot, joilla estetään ajoneuvoon pääsy ilman lippua ja parannettaisiin kuljettajan mahdollisuuksia valvoa maksaneisuutta.

Suurin tarkastusmaksu nousisi 20 eurolla

Työryhmä ehdottaa, että kunnat voisivat järjestää tarkastustoiminnan yhteistyössä. Eri viranomaisten palveluksessa olevat tarkastajat voisivat myös työskennellä yhdessä. Ehdotus mahdollistaisi työsopimussuhteisten käytön tarkastajina, kun nykyisin tarkastajina voivat toimia vain viranhaltijat. Tarkastajien apuna voitaisiin käyttää järjestyksenvalvojia lähinnä metro- ja rautatieliikenteessä.

Työryhmä ei ehdota liputta matkustamisen erillistä kriminalisointia. Sen sijaan se ehdottaa, että tarkastusmaksun enimmäismäärää nostettaisiin. Nykyisin suurin tarkastusmaksu voi olla 30 kertaa linja-autoliikenteen halvimman lipun hinta. Kerroin on tarkoitus korottaa 40:een.

Ehdotus merkitsisi sitä, että suurin mahdollinen tarkastusmaksu nousisi nykyisestä 60 eurosta 80 euroon. Työryhmä ei kuitenkaan ehdota, että suurimmat tarkastusmaksut otettaisiin käyttöön heti, vaan että korotukset voitaisiin ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Nykyisin käytössä on 50 euron tarkastusmaksu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat