Joskus kannattaa riidellä! Näin konfliktit kehittävät ihmissuhteita

Monet välttelevät konfliktitilanteita kotioloissa ja työpaikalla. Totuus on kuitenkin se, että joskus on aika sanoa asiat suoraan – ja ennen kaikkea puida tilanteet perin pohjin.

Vuorovaikutustaitovalmentaja ja työyhteisöjen kehittäjä Minna Pietikäinen muistuttaa, että jos tavoitteena on jatkuva kehitys, on tärkeää, että riitatilanteet selvitetään asioiden vaatimalla tavalla. Parhaimmillaan konfliktitilanteiden vaikutukset arkipäivään voivat olla hätkähdyttävän positiiviset.

– Eihän mikään kehity, jos ei tule jotain syytä keskustella asioista. Konfliktissa sinänsä ei ole mitään hyvää, mutta hyvin ratkaistuissa konfliktitilanteissa on hirvittävästi hyvää, Pietikäinen kertoo.

Avainsana on oikeanlainen ratkaisu

Itse riitatilanne ei usein tuota hedelmää. Järkisyillä ei siis jatkossakaan pinnan palamista pystytä perustelemaan, mutta parhaimmillaan nämä usein negatiiviset kohtaamiset voi kääntää voimavaraksi.

– Konflikti, ristiriita tai mikään muukaan organisaation tilanteeseen tai ihmissuhteisiin liittyvä tilanne ei ole huono asia silloin kun se ratkaistaan, Pietikäinen korostaa.

– Kun tilanne ratkaistaan, se voimaannuttaa todella paljon. Kun selvitetään, eikä niitä lakaista maton alle, niin päästään eteenpäin, Pietikäinen kertoo.

Moni tunnistaa elämästään ihmistyypin, joka jää jopa vuosikausiksi murehtimaan keskenjääneitä riitatilanteita, joita ei ratkaistu kullekin osapuolelle sopivimmalla tavalla. Tämä voi jatkossa rasittaa ihmissuhteita niin kotona kuin työpaikalla – pahimmillaan hyvinkin voimakkaasti.

– Jos jotain asiaa ei saada ratkaistua, niin sitten jäämme helposti sitä kuitenkin miettimään ja silloin asia tulee usein tulevissa tilanteissa esille, Pietikäinen muistuttaa.

Myös itsessään saattaa tunnistaa tämän piirteen: Monelle kipeät muistot konfliktitilanteista pulpahtavat tiukassa tilanteessa mieleen, vaikka niitä ei tulisi tavallisesti juurikaan mietittyä.

– Eivät kaikki mieti vanhoja, mutta ihmisluonto nyt vain on sellainen, että useimmat tekevät niin, Pietikäinen kertoo.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat