Joseph oli koomassa lähes vuoden – ei tiedä koronasta, vaikka on sairastanutkin sen jo kahdesti: "Miten selität pandemian jollekulle, joka on ollut koomassa?"

Joseph Flavill oli koomassa lähes koko koronapandemiavuoden 2020. Nyt nuori mies on toipumisen tiellä, mutta perheen mukaan pandemiatilannetta on ollut hankala kuvailla hänelle.

Joseph Flavill on sekä saanut koronavirustartunnan että toipunut siitä. Brittimies ei kuitenkaan oikeastaan ymmärrä tapahtunutta, sillä hän oli koomassa lähes vuoden, kertoo New York Post.

Vajosi koomaan onnettomuuden seurauksena

Joseph loukkaantui vakavasti maaliskuun 2020 alussa jouduttuaan auton töytäisemäksi kadulla. Joseph sai aivovamman, jonka vuoksi hän vajosi koomaan.

Vasta viikkoja tapauksen jälkeen Isossa-Britanniassa otettiin käyttöön useita erilaisia koronarajoituksia. Joseph luonnollisesti oli niistä tietämätön.

"Emme tiedä, paljonko hän ymmärtää"

Kymmenen kuukauden kooman jälkeen Joseph kuitenkin alkoi osoittaa havahtumisen merkkejä. Pandemian vuoksi perhe ei ole voinut viettää paljoa aikaa hänen kanssaan.

– Hänen ymmärryksensä ympäristöstä on parantunut, mutta emme tiedä, paljonko hän ymmärtää, koska onnettomuus sattui ennen ensimmäistä koronaeristystä. On kuin hän olisi nukkunut koko pandemian läpi, kertoo Josephin täti Sally Flavill Smith Staffordshire Liven mukaan.

Josephin tarina levisi medioihin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Kykenee esimerkiksi hymyilemään ja räpyttämään silmiään

Joseph on saanut käydä videopuheluita perheensä kanssa, ja hänen äitinsä Sharon vieraili hänen luonaan hänen 19-vuotissyntymäpäivänään.

Josephilla on vielä pitkä toipumistie edessään, mutta hänen motoriset ja kognitiiviset kykynsä ovat osoittaneet palautumisen merkkejä: Joseph on pystynyt liikuttamaan raajojaan sekä hymyilemään ja räpyttämään silmiään perheelleen, kertoo The Guardian.

Hän kykenee esimerkiksi vastaamaan yksinkertaisiin kyllä-ei-kysymyksiin silmillään ja koskettamaan pyydettäessä korvaansa.

Koronapandemiaa on hankala selittää Josephille

Perheen mukaan Joseph on saanut jo kahdesti koronavirustartunnan: ensin koomassa ollessaan, ja myöhemmin kuntoutuksensa aikana.

Perhe kertoo Josephin kuulumisia somessa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Sallyn mukaan koronapandemiaa on kuitenkin hankala selittää Josephille; eihän hän itsekään olisi vuosi sitten uskonut, että koronavirus voisi vaikuttaa arkeen ja elämään näin valtavalla tavalla.

– Miten selität pandemian jollekulle, joka on ollut koomassa? Sally pohtii.

"Yritämme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina"

Perhe on videopuheluissa yrittänyt kertoa yksinkertaisin termein, ettei pääse tapaamaan Josephia koronaviruksen vuoksi. Maailman tilanne on kuitenkin Josephille toistaiseksi hämärän peitossa.

– Yritämme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Ei meillä oikein ole aikaa uppoutua isosti pandemiaan – se [pandemia] ei tunnu todelta, eihän? Kun voimme tavata kasvokkain, tulee tilaisuus aidosti selittää hänelle, mitä on tapahtunut, Sally kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat