Mies astui kuumasta suihkusta kylmään huoneeseen – oli kuolla

Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on? 0:40
Video: Tiedätkö, mitä piirtopaukamointi on?

Tiedesivusto Live Science uutisoi amerikkalaisesta miehestä, joka sai vakavan allergisen reaktion astuttuaan kuumasta suihkusta kylmään kylpyhuoneeseen.

Coloradossa asuva 34-vuotias mies oli kuolla vakavaan allergiseen reaktioon, jonka laukaisi kylmä lämpötila. Kuuman suihkun jälkeen kylmään huoneilmaan astunut mies lyyhistyi lattialle, josta perhe löysi hänet. Miehellä oli vaikeuksia hengittää ja hänen ihonsa oli täynnä nokkosihottumaa.

Perhe kertoi paikalle hälytetyille ensihoitajille, että mies oli kärsinyt "kylmäallergiasta" siitä lähtien, kun hän oli muuttanut trooppisesta Mikronesian liittovaltiosta Coloradoon, jossa lämpötilat ovat talvisin kylmiä. Aiemmin mies oli saanut kylmäoireina vain nokkosihottumaa, mutta ei vakavaa allergista reaktiota.

Miehen sairastumisesta kertova tapausrapotti ilmestyi The Journal of Emergency Medicine -julkaisussa.

Jopa joka kymmenes suomalainen on kokenut joskus kylmänokkosihottumaa

Kylmäurtikaria eli -nokkosihottuma on harvinainen ihoreaktio, jonka aiheuttaa esimerkiksi kylmä ja tuulinen ulkoilma, uiminen kylmässä vedessä tai kylmien esineiden käsittely, kertoo Allergia-, Iho- ja Astmaliitto verkkosivuillaan. Herkillä ihmisillä oireilu voi alkaa jo +15 asteen lämpötilassa.

Kylmäurtikarian oireita ovat ihon kutina ja punoitus sekä paukamien nousu. Tavallisesti oireita on vain niillä ihoalueilla, jotka ovat altistuneet kylmälle. Esimerkiksi nielussa voi ilmetä turvotusta jäisen ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen.

Kylmäurtikarian aiheuttama anafylaktinen reaktio on harvinaista. Mayo Clinic kertoo, että pahimmat kylmän aiheuttamat reaktiot johtuvat yleensä koko kehon altistumisesta kylmälle, esimerkiksi kylmässä vedessä uimisesta.

Tavallisinta kylmäurtikaria on nuorilla aikuisilla. Suomessa joka kymmenennellä on kylmänokkosihottumaa jossain elämänsä vaiheessa, kertoo Terveyskirjasto. Yleensä vaiva on väliaikainen ja kestää joitain vuosia. Harvemmissa tapauksissa kylmä aiheuttaa iho-oireita ihmiselle vuosikymmeniä tai läpi elämän.

Usein kylmänokkosihottuman diagnoosi on helppo tehdä oireiden perusteella. Diagnoosi voidaan varmistaa niin sanotulla jääpalatestillä, kuten myös amerikkalaismiehen tapauksessa tehtiin.

Mies toipui vakavasta allergisesta reaktiosta

Vakavan allergisen reaktion kylmästä saanutta miestä hoidettiin antihistamiinein ja steroidein. Mies toipui, mutta lääkärit kehottivat häntä välttämään tilanteita, joissa koko vartalo altistuu kylmälle.

Lisäksi mies sai mukaansa adrenaliinin autoinjektorin vastaisuudessa tapahtuvien anafylaktisten reaktioiden varalta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat