Tällaisia salaliittoteorioihin viittaavia viestejä suomalaisministerit saavat koronasta – mikä salaliittoteorioissa koukuttaa?

Tällaisia salaliittoihin viittavia koronaviestejä ministerit saavat kansalaisilta – Viiden jälkeen selvitti, mikä saa ihmiset uskomaan villeihinkin salaliittoteorioihin 10:15
Viiden jälkeen selvitti, mikä saa ihmiset uskomaan villeihinkin salaliittoteorioihin.

Suomen ministerit saavat satoja koronavirukseen liittyviä yhteydenottoja kansalaisilta kuukausittan. Suuri osa on asiallisia, mutta myös salaliittoihin viittavia viestejä löytyy joukosta.

MTV Uutiset sai anonyymisti nähtäväkseen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle kansalaisilta tulevia koronaviestejä.

MTV:n erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kertoo, että ministereille tulevissa viesteissä näkyy kansainvälisten koronasalaliittojen teemat.

Kivimäen mukaan viesteissä toistuvat samat perusväittämät; rokote tai maskit ovat vaarallisempia kuin itse tauti, kuolinlukuja on vahvasti liioiteltu, tai ettei korona todellisuudessa olisi niin vaarallinen kuin annetaan ymmärtää.

– Tai oma suosikkini, ettei koronaa ole lainkaan olemassa, Kivimäki kertoo näkemistään salaliittoihin viittaavista viesteistä.

Jopa 2/3 venäläisestä uskoo koronan olevan Kiinan bioase

Kivimäki seuraa toimittajana erityisesti Venäjää, joka on hänen mukaansa salaliittoteorioiden luvattu maa.

– Siellä ajatellaan voittopuolisesti, että [korona] on kiinalaisten bioase, joka on kohdistettu tietoisesti maailmaan ja Venäjään.

Levada-tutkimuskeskuksen tuoreen selvityksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa venäläisistä uskoo tähän teoriaan.

Venäläiset eivät myöskään luota oman maansa Sputnik V-rokotteeseen. Jopa 60 prosenttia venäläisistä ei halua ottaa rokotetta.

– Tämä kertoo juuri tästä syvään juurtuneesta epäluottamuksesta valtioon, Kivimäki kuvailee.

"Kansa vs. eliitti"

Viestinnän professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistosta sanoo, että epäluottamus valtioon tai viranomaisiin on salaliittoteorioiden ruokkiva voima ympäri maailmaa.

– Se perustuu paljolti tällaiseen "tavallinen kansa versus eliitti, joka vetää naruja jossain ja huijaa".  

Väliverrosen mukaan maailmankuvan rakennuksen lisäksi kyse on sosiaalisesta toiminnasta. Salaliittoteoriaan uskova ihminen tarvitsee aina muita kaltaisiaan ympärilleen. Internetin myötä teoriat leviävät nopeammin kuin koskaan.

– Luulen, että se on aika suuri viehätys. Ne ovat nykyään osallistuvaa toimintaa, jonka voisi sanoa olevan harrastus tietyille ihmisille ja some antaa siihen paljon mahdollisuuksia. Se varmaan koukuttaa mukaan.

Väliverrosen mukaan teorioita levittävät myös tahot, jotka eivät niihin välttämättä usko. Niistä voidaan saada esimerkiksi poliittista hyötyä. Esimerkiksi Donald Trump on hyötynyt salaliittoteorioista Yhdysvalloissa, vaikka ei ole niitä välttämättä suoraan julkisuudessa tukenutkaan.

Suomessa ei Väliverrosen mukaan ole nähtävissä samankaltaista poliittista pohjaa salaliittoteorioilla, vaan kyse on enemmänkin viranomaisten tai lääkeyhtiöiden vastustamisesta.

Miksi ihmiset uskovat salaliittoteorioihin? Entä muistatko, millaisia suuria salaliittoteorioita maailmalla on aiemmin levinnyt? Katso videolta, kuinka Viiden jälkeen -ohjelmassa sukellettiin salaliittojen maailmaan!

Lue myös:

    Uusimmat