Jos keskusta lähtee, hallitus kaatuu – Pääministeri Marin: "Koronakriisin hoito vaatii hallituksen, jolla on enemmistö eduskunnassa"

Sanna Marin: Maa tarvitsee toimintakykyisen enemmistöhallituksen 8:26
Sanna Marin: Maa tarvitsee toimintakykyisen enemmistöhallituksen koronakriisiä varten

Pääministeri Sanna Marin ei aio jatkaa vähemmistöhallituksella, jos joku hallituskumppaneista lähtee.

Seitsemättä päivä kehysriihisolmua purkava pääministeri kertoi ennen neuvottelujen alkua, että hän on tehnyt eilen illalla uuden kompromissiesityksen, jonka pohjalta keskusteluja nyt käydään.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi ennen päivän neuvottelujen alkua, että kompromissi ei ainakaan sellaisenaan mene läpi keskustalle.

– Uskomme hallituksen toimintakykyyn horjuu, Saarikko totesi.

"Keskusta vastaa omasta tunnelmastaan"

Marin korosti Saarikon lausunnon jälkeen, että hän pyrkii löytämään ratkaisun, joka olisi kaikille puolueille mahdollista hyväksyä. Saarikon kommentteja pääministeri kommentoi diplomaattisesti.

– Keskusta vastaa tietysti itse omasta tunnelmastaan ja omista arvoistaan.

– Kukin puolue itse ratkaiskoon kantansa niihin kysymyksiin, jatka täällä ovat pöydällä.

"Koronakriisin hoito vaatii enemmistöä eduskunnassa"

Paikalla olleet toimittajat tiedustelivat Marinilta, voisiko hallitus jatkaa ilman enemmistöä eduskunnassa. Pääministerin mukaan se ei olisi mahdollista.

– Tehokas koronakriisin hoito ja torjunta olisi hyvin vaikeaa vähemmistöhallituspohjalta. Eli siihen en itse usko.

– Koronakriisin hoito vaatii toimintakykyisen hallituksen. Se vaatii hallituksen, jolla on enemmistö eduskunnassa. Se vaatii sen, että on kyky tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Marinin mukaan erilaiset näkemykset muokkaavat mielipideilmastoa voimakkaasti, mikä tekee päätöksenteosta vaikeampaa.

– Mikäli ei olisi hallitusta, joka kykenisi tarvittaessa tekemään kovia ja vaikeitakin rajoituspäätöksiä, tauti voisi ryöpsähtää ja levitä hyvin laajallekin. Ja me voisimme olla sellaisessa tilanteessa, jossa niin moni maa on ollut, pääministeri sanoi.

Kuinka lähellä hallituksen kaatuminen on?

Miten lähellä on, että hallitus ei voi enää jatkaa?

– Kuten olen sanonut, tilanne on vakava, mutta en lähde ennakoimaan lopputulosta. On mahdollista, että ratkaisu löytyy ja on mahdollista, että ratkaisua ei löydy. Teen parhaani, että ratkaisu löytyy.

Marinilta kysyttiin myös, kaatuisiko hallitus jos joku puolue siitä lähtisi, vai aloittaisiko hän esimerkiksi neuvottelut jonkun uuden puolueen kanssa?

– En lähde tällaisiin spekulointeihin tässä vaiheessa. Tämä kysymys ei ole vielä edessämme ja en ota siihen mitään kantaa. 

– Jokaisen pitää tulla vastaan, totesi Marin kysymykseen siitä, kenen tilanteessa pitää nyt joustaa.

Lue myös:

    Uusimmat