Pääministeri Marin tiukkasanaisena keskustan toiminnasta: "Ei herätä luottamusta"

3:47
Onko keskusta pettänyt hallituksen ja vieläkö sillä on Sanna Marinin luottamus? Näin pääministeri vastasi median kysymyksiin.

Pääministerin mukaan keskustan kannattaisi nyt itse pohtia, pitääkö se toista jalkaa oppositiossa vai onko se kykenevä hallitustyöskentelyyn. Valtiovierailulla oleva pääministeri Sanna Marin vastasi median kysymyksiin koskien hallituksen rivien rakoilua.

MTV näytti tilaisuuden suorana kello 22 alkaen. Tilaisuus pidettiin Teamsin välityksellä, sillä pääministeri on tällä hetkellä Uudessa-Seelannissa. Voit katsoa koko tilaisuuden annin myöhemmin artikkelista löytyvältä videolta. 

Pääministeri Marin kommentoi medialle keskustan toimintaa.

– Tässä on toimittu hyvin poikkeuksellisella tavalla, joka ei herätä luottamusta hallituskumppaneissa eikä omassa eduskuntaryhmässä.

Marinin mukaan ensi viikon alussa viisikko kokoontuu keskustelemaan asiasta. Marinin mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun hallituksen kesken käydään keskustelua hallituksen pelisäännöistä.

– Tähän asti olemme pystyneet jatkamaan eteenpäin ja löytäneet yhteistä liimaa. On myös selvää, että maailmanpoliittinen tilanne ja Euroopan tilanne asettaa raameja sille, millaisia ratkaisuja voimme tehdä.

Marin pohtii, että Euroopan kriisitilanteen vuoksi on hän pitää tärkeänä, että maassa on toimintakykyinen enemmistöhallitus.

– Jos Euroopan tilanne ei olisi näin synkkä ja vakava ja ellei meidän tarvitsisi varmistaa joka tilanteessa hallitusta, joka voi tarvittaessa nopeastikin esittää uusia esimerkiksi tukipaketteja Ukrainalle tai ottaa kantaa nopeasti kysymyksiin, kokisin, että minullakin olisi pääministerinä enemmän liikkumatilaa ja mahdollisuuksia tehdä päätöksiä hallituksen jatkoa varten. Nyt olemme ikään kuin puun ja kuoren välissä. 

Marin sanoo, että ensi viikolla on edessä "hyvinkin suora keskustelu" hallitusviisikon kesken.

Marinin mukaan keskustan pitää nyt itse pohtia, onko se sitoutunut hallitustyöhön vai hakeeko se tukea oppositiosta ja kaataa hallituksen esityksiä tai tekee pykälämuutoksia ohi hallituskumppaneiden.

– Pitää toivoa, että löydämme selvyyden siihen, onko keskusta sitoutunut hallitustyöskentelyyn vai onko sillä toinen jalka oppositiossa. Ja millaisia johtopäätöksiä keskusta itse tekee toiminnastaan. Minulla ei pääministerinä ole sellaista valtaa, että voisin keskustan taivuttaa tahtooni tai muiden hallituspuolueiden tahtoon. Keskustalla pitää itsellään olla tahto toimia hallituspuolueena, jos se hallituksessa haluaa toimia.

Näet koko pääministerin Teams-infon tästä:

29:46

Mistä on kyse?

Taustalla on keskustan toiminta ympäristövaliokunnan kokouksessa, kun puolue asettui opposition rinnalle vaatimaan muutoksia hallituksen esitykseen luonnonsuojelulaista.

Sen jälkeen vihreät ja vasemmisto on todennut, ettei mikään hallituksessa voi edetä, ennen kuin tilanne on käyty läpi.

–  Keskustan täydellisen vastuuton toimintatapa eduskunnassa on syönyt muiden puolueiden luottamuksen keskustaan, Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi aiemmin STT:lle.

Ohisalo kommentoi hallituskriisiä myös Twitterissä, viitaten keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon tämänpäiväiseen A-studion esiintymiseen.

– Keskusta aiheutti eilen toiminnallaan eduskunnassa aivan poikkeuksellisen hallituskriisin. Luottamus puolueeseen on romahtanut muiden hallituspuolueiden keskuudessa. Puheenjohtaja Saarikko toivoo nyt, että asiat asetettaisiin mittakaavaan. Niin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja