Sanna Marin suomii kovin sanoin keskustaa hallituksen horjuttamisesta: "Viimeinen kerta"

13:24
Marin ei enää katsele hallituksen pelisääntöjen rikkomista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että keskustan aiheuttama hallituksen rivien rakoilu on hyvin vakava tilanne.

– Ei ole missään nimessä oikein, että hallituksen pelisääntöjä tällä tavalla rikotaan eli eduskunnassa ei puolusteta hallituksen yksimielisesti eduskuntaan viemiä esityksiä. Tämä tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Se ei ole hyväksyttävää, Marin totesi tiedotustilaisuudessa.

Marin kertoo käyneensä tänään hallituksen johtoviisikon kanssa hyvin vakavahenkisen keskustelun asiasta.

– Luonnonsuojelulain osalta maito on kaatunut. Tätä tilannetta emme enää pysty korjaamaan, hän totesi.

"Tämä oli viimeinen kerta"

Asian taustalla oli se, miten keskusta päätyi vastoin hallituksen kantaa valiokunnassa tukemaan oppositiota luonnonsuojelulakia koskevan lakiesityksen muuttamisessa hallituksen esitystä vastaan. Marin toteaa suoraan, että hallitusviisikon vakavahenkiset keskustelut ovat keskustan eduskuntaryhmän aikaansaamia.

– Me tiedämme, että tämä on keskustan aiheuttama tilanne, hän sanoo.

Keskusta tulee äänestämään tänään eduskuntasalissa niin, ettei se pysy hallituksen alkuperäisessä esityksessä.

– Mikäli enää kerrankin vastaava tilanne tulee, että hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, hallituksen esityksistä ei pidetä kiinni, että eduskunnassa yhdessä opposition kanssa lähdetään muuttamaan tai kaatamaan, silloin tätä hallitusta ei enää ole, Marin totesi.

– Voitaisiin käyttää sellaista sanaa, että tämä oli viimeinen kerta.

– Hallituksen pitää puolustaa eduskunnassa hallituksen esityksiä, joita se on tänne tuonut.

Keskusteluja lisätalousarviosta ei käyty

Marinin mukaan näissä olosuhteissa ei pystytty käymään lisätalousarviokeskusteluja, joita olisi käyty ilman keskustan lipeämistä rivistä.

– Nyt siihen ei ollut mitään edellytyksiä yhdelläkään ryhmällä.

Marin kertoo, että hallitus on jo huomioinut sen, että saamelaiskäräjälaki ja translaki ovat sellaisia lakihankkeita, joissa koko hallitus ei niiden takana seiso. Ne eivät aiheuta hallituskriisiä.

Marin: Sääntöjä rikkova puolue valitsee hallituksen erosta

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on ilmoittanut Marinille, ettei vastaavaa tilannetta pitäisi enää syntyä.

– He tulevat tästä eteenpäin kunnioittamaan niitä pelisääntöjä, joihin me kaikki olemme yhdessä sitoutuneet, Marin totesi.

Marin kertoo, että hänen käsityksenä on, että jos keskusta joutui jättämään hallituksen, joutuisi koko hallitus todennäköisesti pyytämään eroa. Silloin eduskunnan tulisi muodostaa uusi hallitus. Marin ei tätä halua.

– Minä haluan, että Suomessa on toimintakykyinen hallitus tällä kokoonpanolla, mikä meillä tällä hetkellä on.

– Mutta ei sekään ole mahdollista, että hallituksen sisällä pelisääntöjä toistuvasti rikotaan ilman, että siitä mikään koituu.

– Mikäli sitten olisi niin, että pelisääntöjä ei kunnioiteta, silloin se puolue, joka niitä rikkoo, tekee sen valinnan, ettei hallitusta enää sen jälkeen ole.

4:52
Katso myös: Sanna Marin ripitti keskustaa luonnonsuojelulaki-kohusta – "Pääministeri heilautti uhkauksen hallituskumppaneiden suuntaan"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja