Annika Saarikko tiukkana: Keskusta ei peräänny luonnonsuojelulaista muodostamastaan kannasta

1:55
Hallitus ajautui taas kriisiin - keskusta äänesti oppositio- puolueiden mukana

Keskusta ei peräänny luonnonsuojelulaista muodostamastaan kannasta, paaluttaa keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko STT:lle. Hän sanoo puolueen muodostaneen kantansa tarkkaan harkiten.

– Emme toimineet muita hallituspuolueita vastaan, vaan maan- ja metsänomistajien reilujen korvausten ja oikeuksien puolesta. Se oli muiden hallituspuolueiden valinta, että tätä muutosta ei haluttu yhdessä tehdä, Saarikko sanoi keskiviikkona.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toivoi keskiviikkona keskustan muuttavan vielä kantaansa hallituksen linjan mukaiseksi. Luonnonsuojelulain sisällöstä on määrä päättää jo torstaina eduskunnan suuressa salissa.

Ohisalon mukaan minkään asioiden eteneminen hallituksessa ei ole mahdollista ennen kuin hallitusviisikko käy tulehtunutta tilannetta läpi.

– Keskustan täydellisen vastuuton toimintatapa eduskunnassa on syönyt muiden puolueiden luottamuksen keskustaan, Ohisalo sanoi STT:lle.

Vihreät vaati tiistaina hallitusviisikkoa koolle sen jälkeen, kun keskusta asettui opposition rinnalle vaatimaan muutoksia hallituksen esitykseen luonnonsuojelulaista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) palaa vasta viikonloppuna virkamatkaltaan Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Saarikko puolestaan on alkuviikosta edustamassa hallitusta Euroopan valtiovarainministerien euroryhmän kokouksessa.

Saarikko sanoo keskustan olevan sitoutunut hallitusyhteistyöhön.

– Rohkenen sanoa, että tästä kysymyksestä hallitusta horjuttavan teki ennen kaikkea vihreät. He näkivät tässä hallitusta horjuttavan tilanteen, emme me, Saarikko sanoo.

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm sanoi keskiviikkoiltana EK:n vaalitentissä, että pääministeri Marin on tietoinen luonnonsuojelulakia seuranneesta keskustelusta ja viestitelleensä pääministerin kanssa. Malm ei kuitenkaan avannut Marinin ajattelua tilanteesta.

Maatalous- ja sote-paketti järkevää ratkoa yhtä aikaa

Ohisalo ei halua ennakoida tulevia hallituksen päätöksiä, kuten sitä, minkä kokoisia paketit maataloudelle ja hoitojonojen purkuun voisivat olla.

– Minusta ei vielä pidä mennä asioiden edelle. Pitää katsoa ensin viisikon keskustelu, miten me ylipäätään jatkamme hallituksena tästä eteenpäin.

Saarikko pitää valitettavana, että muut hallituspuolueet ovat kytkeneet luonnonsuojelulakiin liittyvän erimielisyyden muihin neuvoteltavina oleviin asioihin, kuten maataloustukeen ja hoivavelan purkuun tarvittavaan tukeen.

– Se on muiden hallituspuolueiden valinta, mikäli he katsovat suomalaisten ruokaturvan olevan hallituspolitiikan pelinappula. Me emme niin katso.

Saarikon mielestä olisi järkevää ratkoa yhtä aikaa kohdennettuja euroja hoivavelkaan ja maatalouden ahdinkoon. Valtiovarainministeriön mukaan hallituksen talousraami tähän on 350 miljoonaa euroa, eikä Saarikko ole valmis tekemään kehysylitystä.

– Maatalousministeriöstä saamani tiedon mukaan suora tuki niille tiloille, jotka sitä eniten tarvitsisivat lannoitteiden ja sähkön hinnan vuoksi, olisi reilun sadan miljoonan euron suuruinen.

Tuppurainen: Keskustalla on valinnan paikka

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ei odota mitään puheenjohtajaviisikon mahdolliselta kokoukselta. Hänen mielestään luottamuksen rakentaminen on jokaisesta puolueesta itsestään kiinni.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) totesi keskustalla olevan valinnan paikka, haluaako se jatkaa vai millä tiellä se haluaa mennä eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja