Maria Ohisalo: Mikään ei etene hallituksessa ennen kuin viisikko käy tilannetta läpi

1:55
Hallitus ajautui taas kriisiin - keskusta äänesti oppositio- puolueiden mukana

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan minkään asioiden eteneminen hallituksessa ei ole mahdollista ennen kuin hallitusviisikko käy tilannetta läpi.

– Keskustan täydellisen vastuuton toimintatapa eduskunnassa on syönyt muiden puolueiden luottamuksen keskustaan, Ohisalo sanoo STT:lle.

Vihreät vaati eilen hallitusviisikkoa koolle sen jälkeen, kun ympäristövaliokunnan kokouksessa keskusta lipesi hallitusriveistä ja asettui opposition rinnalle vaatimaan muutoksia hallituksen esitykseen luonnonsuojelulaista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi, että mitkään asiat eivät hallituksen sisällä etene ennen kuin on saatu selvyyttä eri ryhmien asemoitumisesta ja suhtautumisesta hallitusyhteistyöhön.

– Oletusarvoni on, että tällä hetkellä kaikki prosessit ovat jäissä. Se ei liity mihinkään yksittäiseen asiakysymykseen vaan kaikkeen. Se, miten jatketaan, riippuu siitä, miten puolueet haluavat meidän jatkavan, Andersson sanoi toimittajille eduskunnassa.

Jäissä ovat siten muun muassa lisäbudjettineuvottelut maataloustuesta ja hoitojonojen purkuun kaavaillusta lisärahasta. Maatalouspaketista odotetaan hallituksen linjausta ennen kuin maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) on ensi keskiviikkona vastattava opposition välikysymykseen aiheesta.

Andersson sanoo, ettei odota mitään vihreiden vaatimalta hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikon kokoukselta.

Anderssonin mielestä luottamuksen rakentaminen on jokaisesta puolueesta itsestään kiinni.

– Ei se muutu sillä, että me istutaan keskenämme palaverissa. Se muuttuu, jos puolueet haluavat sen muuttuvan.

Neuvottelut vasta ensi viikolla

Ohisalon mukaan on puhuttu siitä, että viisikon neuvottelut käytäisiin vasta kun pääministeri Sanna Marin (sd.) palaa viikonloppuna virkamatkaltaan Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

– On ymmärrettävää, että pääministeri on eri aikavyöhykkeellä ja se, että järjestettäisiin etäkokous ei ole mahdollista. Kyllä tämä asia kasvokkain pitää käydä, Ohisalo sanoi.

Ohisalo odottaa, että keskusta voisi vielä palata hallituksen riviin luonnonsuojelulaista.

– Keskusta voi osoittaa olevansa luottamuksen arvioinen edelleen olemalla hallituksen yhteisen esityksen takana.

Luonnonsuojelulain sisällöstä on määrä päättää jo torstaina eduskunnan suuressa salissa.

Ohisalo ei halua ennakoida tulevia hallituksen päätöksiä kuten sitä, minkä kokoisia paketit maataloudelle ja hoitojonojen purkuun voisivat olla.

– Minusta ei vielä pidä mennä asioiden edelle. Pitää katsoa ensin viisikon keskustelu, miten me ylipäätään jatkamme hallituksena tästä eteenpäin.

Ohisalo korostaa, että kyse on luonnonsuojelulakia isommasta asiasta.

Voiko hallitus hajota?

– Ei mennä asioiden edelle vielä.

STT:n tietojen mukaan ainakin hallituksen sote-ministeriryhmä on ollut koolla keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja