Sanna Marin MTV:lle: Hallituksen luottamuksen palauttamiseksi tarvitaan tekoja – pääministeri vastasi Saarikolle johtamistyylistään

2:12
Hallituksen sisäisen luottamuksen palauttamiseksi tarvitaan tekoja, sanoo pääministeri Marin MTV:lle.

Luottamuksen palauttamiseksi tarvitaan tekoja, sanoo pääministeri Sanna Marin MTV:n Uutisextrassa. Pääministeri uskoo, että lisäbudjetista päästään vielä sopuun. Lisäksi hän vastaa Annika Saarikon puheisiin johtamistyylistään.

Hallituksen loppuvuosi on ollut riitaa riidan perään, ja tulehtuneita välejä käsiteltiin tällä viikolla johtoviisikonkin voimin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kaikki osapuolet ovat nyt sitoutuneet hallituksen pelisääntöihin, mutta jos niitä vielä rikottaisiin, hallitus ei voisi enää jatkaa työskentelyään.

Onko luottamus hallituksen sisällä siis palautettu?

– Varmasti luottamuksen palauttamiseksi tarvitaan tekoja. Itse kyllä haluan ajatella niin että jos hallituskumppani jotain sanoo, kyllä siitä pitää silloin pitää kiinni, Marin sanoo Uutisextrassa.

– Sanotaan, että luottamusta politiikassa joko on tai ei ole. Tällä hetkellä sitä on? toimittaja Jaakko Loikkanen kysyy.

Pääministeri ei vastaa suoraan myöntävästi tai kieltävästi.

– Hallitus on vielä olemassa, hallitus on toimintakykyinen ja haluan uskoa siihen, että kun keskusta on kertonut, että he eivät enää vastaavalla tavalla eduskunnassa tule toimimaan, kyllä minä oletan, että silloin näin tapahtuu, Marin toteaa.

Hallituksen tuoreimman riidan taustalla on hallituspuolue keskustan asettuminen opposition puolelle luonnonsuojelulakiin liittyvissä äänestyksissä. Keskusta on tuottanut hallituskumppaneilleen päänvaivaa myös saamelaiskäräjälakia ja luonnon ennallistamiseen liittyvää EU-asetusta koskien.

Pääministerin mukaan suomalaiset ansaitsevat hallituksen, joka pysyy toimintakykyisenä loppuun asti.

– Meillä on vaalit oven takana huhtikuun 2. päivä. Ei ole kyllä kunniaksi poliittiselle järjestelmälle, jos emme pysty tätä tilannetta loppuun asti hoitamaan, Marin linjaa.

"Pääministerilläkin on vain 24/7"

Keskustan puheenjohtajalta, valtiovarainministeri Annika Saarikolta kysyttiin viikko sitten MTV:n Uutisextrassa Marinin johtamistyylistä.

Saarikko arvioi, että Marinin kannattaisi keskittyä hallituksen sisäisen työskentelyn hoitamiseen, jotta hallitus pysyisi toimintakykyisenä ja kasassa.

Kulisseissa Marinin johtamista on kritisoitu vielä terävämminkin. Osa hallituspuolueiden poliitikoista katsoo, ettei Marin ole ottanut lainkaan tarpeeksi vastuuta hallituksen sisäisten riitojen ratkomisesta.

Marin ei arvostelusta hätkähdä.

– Politiikassahan me kaikki puolueet olemme myös kilpakumppaneita ja ehkäpä noita erilaisia arvioita on hyvä tästäkin näkökulmasta katsoa, Marin toteaa.

– Itse lähden siitä, että hallituksessa on viisi puoluetta ja jokainen puolue vastaa omalta osaltaan omasta toiminnastansa.

Marin ei katso olleensa poissa keskeisistä hallituksen sisäisistä neuvotteluista.

Hän muistuttaa, että pääministerin tehtäviin kuuluu hallituksen sisäisen työn johtamisen lisäksi esimerkiksi Eurooppa-politiikkaa ja muuta Suomen kansainvälisten suhteiden hoitoa.

– Pääministerilläkin on vain se 24/7 [24 tuntia vuorokaudessa, 7 vuorokautta viikossa] aikaa niin kuin kaikilla muillakin, Marin sanoo.

Lisäbudjettineuvotteluihin on luottoa

Hallituksen riitely ehti jäädyttää neuvottelut lisäbudjetista, johon keskusta on vaatinut tukirahoja maataloudelle ja SDP panostuksia hoitojonojen purkuun.

Kyse voisi olla jopa satojen miljoonien eurojen summista.

Marin sanoo uskovansa, että lisäbudjetti saadaan toteutumaan.

– Kyllä minä uskon, että me pääsemme sopuun lisätalousarviosta, kuten tähänkin asti olemme päässeet erilaisissa talousarvioprosesseissa sopuun, mutta se mikä lopputulema on, sitähän me emme vielä ennen neuvotteluja tiedä.


Katso koko haastattelu tästä:

9:49


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja