Donner: Vaaleissa mitataan katu-uskottavuuteni

Jörn Donner suostui RKP:n eurovaaliehdokkaaksi 1:59

Kansanedustaja Jörn Donner (sit.) lähtee RKP:n eurovaaliehdokkaaksi.

Donnerin mukaan RKP:n puheenjohtaja taivutteli häntä ehdolle tiiviisti kahden kuukauden ajan.

–  Se on ollut hirvittävää painostusta, Donner vitsaili median edessä. 

Tärkein syy suostua ehdolle liittyy Ukrainan kriisiin ja Venäjän toimiin. Donner haluaa olla puolustamassa eurooppalaisuutta. 

– Jos meillä ei ole yhtenäistä ja voimakasta EU:ta, vaan riitelevä EU, silloin me emme pysty pärjäämään suhteessa Venäjään ja Ukrainaan. Tämä kriisi on syvempi kuin mikään kriisi Euroopassa sitten Berliinin muurin. Sitä eivät ole ilmeisesti kaikki ihmiset käsittäneet. 

Donner on myös huolestunut äärioikeistolaisen ja populistisen rintaman noususta. 

– Esimerkiksi Ranskan kunnallisvaaleissa Marine Le Pen, joka on lähellä meidän perussuomalaisia.

Donner pähkäli tiedotustilaisuudessa, miten äänien keruu Helsingin ulkopuolelta onnistuu.

– Onko mulla katu-uskottavuutta Joensuussa,  Rovaniemellä tai Kajaanissa?  En ole aivan varma siitä, mutta katsotaan nyt mitä tapahtuu. 

Donner viittasi tiedotustilaisuudessa myös Euroopan parlamenttiin "elefanttien hautausmaana". Donner on 81-vuotias. 

– Minuun se tietysti pätee. Olen elefantti ja lähellä hautausmaata. Olen sen verran tsekannut omaa terveyttäni, että voin viitata hyvään ystävääni Otto Habsburgiin, joka oli samassa valiokunnassa EU-parlamentissa aikoinaan. Hän on kyllä nyt kuollut, mutta hän eli suunnilleen 100-vuotiaaksi. Oli hyvin ystävällinen ja kohtelias herra, joka olisi voinut olla Itävallan keisari, mutta ei sitä ollut. Hän oli kohteliain ja hauskin kaikista europarlamentaarikoista.

Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan RKP on vaarassa menettää ainoan paikkansa EU-parlamentissa. 

– Meitä ei kannata laskea pois tästä kisasta. Meillä on erittäin lojaalit äänestäjät ja hyvät ehdokkaat, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvioi. Suhtaudun asiaan varovaisen optimistisesti.

Donner muistutti, että hän on voittanut viime eduskuntavaaleja lukuunottamatta kaikki vaalit, joihin on osallistunut.

– Kaipa joku diggaa mua vaaleissa. Niitä on yllättävän paljon. Joskus tapaa heitä, kun he ovat juopotelleet jossain baarissa ja he sanovat lukeneensa kaikki mun kirjat. Eivät he oo lukeneet ainuttakaan, muuta kuin Alkon hintalistoja. Sehän on kiva kuulla, että he ovat lukeneet kaikki 60 kirjaa. Kaikenlaista tapaa Rovaniemeltä Helsinkiin.

Donner on istunut EU-parlamentissa vuosina 1996 - 1999. Tuolloin hänet valittiin parlamenttiin SDP:n listalta. Donner palasi eduskuntaan syksyllä varasijalta, kun RKP:n kansanedustaja Astrid Thors siirtyi Etyjin vähemmistövaltuutetuksi. 

 


Lue myös:

    Uusimmat