Mainos

Jörn Donner: Eduskunnan täysistunnoissa puhutaan sontaa

Helsingin Ryhmäteatterissa tarkastellaan sopivasti vaalien alla, millaista politiikkaa kansanedustajat ovat tehneet nelivuotisen toimikautensa aikana. Suurennuslasin alle joutuvat niin kutsuttu Lex Soininvaara ja maamme harmaa talous.

Esityksen repliikit on poimittu eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjoista. Vaikka vallanpitäjät saavatkin näyttämöllä varsin kovan kohtelun, tekijät eivät usko, että sillä olisi vaikutusta eduskuntavaalien tulokseen. Näytelmän poliitikot ja valtion virkamiehet ovat karikatyyrejä mutta eivät näköispatsaita.

Susanna Kuparisen ohjaama dokumenttinäytelmä Eduskunta - satiiri vaurauden uusjaosta saa ensi-iltansa tänään.

Dokumentaristi ja politiikkaan uudelleen pyrkivä Jörn Donner kommentoi Ryhmäteatterin näytelmää MTV3:n Huomenta Suomessa.

Valiokunnissa älykkäämpää puhetta

Donnerin mukaan näytelmässä käytettävät täysistuntojen keskustelut eivät ole politiikassa merkittävimpiä.

- Ikävä kyllä näytelmän tekijät eivät pääse käsiksi valiokuntien pöytäkirjoihin. Niissä keskustelu on älykkäämpää, eikä samanlaista sontaa kuin suuressa salissa, Donner pamauttaa.

Donnerista on hyvä, että politiikasta silti puhutaan. Itse politiikan tekoa pitäisi hänestä vahtia paremmin.

- Kekkosen aikaan media suhtautui maan johtaviin henkilöihin hellävaraisemmin kuin nykyään. Nyt poliitikkoja kohtaan hyökätään herkemmin.

Poliitikko voi Donnerin mukaan suojella julkisuuskuvaansa, mutta helppoa se ei ole.

- Senhän Matti Vanhanen on osoittanut, että helppoa se ei ainakaan ole. Mari Kiviniemi on onnistunut julkisuuskuvansa hallinnassa paremmin.

Politiikka on teatteria

Donnerin mielestä politiikka on ollut teatteria jo antiikin Kreikasta lähtien. Hän kuitenkin kiittelee demokratian toimivuutta Suomessa. Täällä kriittinenkin poliittinen julkisuus toimii.

- Syvällisesti demokraattisessa Suomessa olot ovat paremmat kuin vaikka Libyassa: kansa kritisoi ja kansaa kuunnellaan. Siitä voi kiittää entisiä ja nykyisiä poliitikkoja, Donner sanoo.

Katso dokumentaristi Jörn Donnerin haastattelu: (Huomenta Suomi 4.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.