Jorma-pappa lataa joka päivä someen koronalaulun lapsenlapsensa kanssa – palautetta aina Ugandasta saakka: "Moni sanonut laulaneensa kanssamme"

Jorma-pappa lataa joka päivä someen koronalaulun lapsenlapsensa kanssa – palautetta tullut aina Ugandasta saakka 3:44
Jorma-pappa ja hänen lapsenlapsensa Lotta-Sofia laulavat Karjalan kunnailla -laulun.

Jorma-pappa ja hänen lapsenlapsensa lataavat Facebookiin joka päivä koronalaulun. Laulut ovat Jorman lapsuuden ajoilta, joten hänenkin on niitä vaikea välillä muistaa.

84-vuotias Jorma Saahko jäi leskeksi seitsemän vuotta sitten, minkä jälkeen hän on asunut yksin omakotitalossa Valkeakoskella. Yksin asumiseen tuli kuitenkin muutos, kun Lontoossa opiskeleva lapsenlapsi Lotta-Sofia Saahko, 27, tuli koronaa pakoon papan luokse.

Omakotitalon yläkertaan muuttanut Lotta-Sofia harrastaa laulua, mutta tällä hetkellä hänen laulutuntinsa toteutetaan etäopetuksen välityksellä. Jorma-pappa tuli eräänä kertana kesken lauluntunnin huoneeseen ja esitti lapsenlapselleen kysymyksen.

– Miksi sinä et laula doo-ree-mii-faa-sol-laa-sii-doo, kertoo Lotta huvittuneena.

Tämän jälkeen Jorma oli esittänyt laulunopettajalle saman esityksen. Tempaus huvitti laulunopettajaa.

Rakas harrastus uudelleen käyntiin

Laulutunnin jälkeen Jorma ja Lotta-Sofia olivat yhdessä pohdiskelleet nykypäivän lauluja. Lotta-Sofian laulamat laulut ovat niin erilaisia kuin Jorman nuoruudesta tutut kappaleet.

Syntyi idea siitä, että Jorma opettaisi Lotta-Sofialle joka päivä yhden laulun hänen nuoruudestaan.

Jorma innostui ideasta kovasti, sillä laulaminen on kuulunut hänen elämäänsä aikoinaan hyvin vahvasti.

– Aloitin kuorolaulamisen 10-vuotiaana ja harrastin sitä aktiivisesti noin 70-vuotiaaksi saakka. Nyt laulamiseen on tullut sen verran taukoja, ettei taito ole enää sama kuin nuoruudessani, tuumailee Jorma.

Kaksikko haluaa jakaa ilosanomaa muillekin, ja he päättivät tehdä Lotan ja Papan koronalaulut -Facebook-sivun. Tarkoituksena on julkaista yksi laulu päivässä, mutta tavoitteessa ei ole aivan pysytty.

– Se oli alkuperäinen suunnitelma, mutta yleensä olemme innostuneet laulamaan useammankin laulun. Ne ovat meillä tallessa tulevaa varten, kertoo Lotta-Sofia.

Lauluja vuosikymmenien takaa

Päätökset laulettavista lauluista tulevat Jormalta, joka ei kuitenkaan aina muista laulujen nimiä.

– Pappa laulaa siitä sen verran kuin muistaa, ja sitten sen avulla kappale yleensä löydetään netistä, kuvailee Lotta-Sofia.

Lauluista tulee Jormalle mieleen muistoja lapsuudestaan, mutta ne myös muistuttavat kaksikkoa ajoista, jolloin Lotta-Sofia oli vielä lapsi.

– Tänään esimerkiksi laulettiin laulu, joka kertoi pajupilleistä. Muistelimme aikoja, kun papalla oli tapana tehdä minulle pajupillejä lapsuudessani, kertoo Lotta-Sofia.

Useassa laulussa lauletaan Karjalasta, jonka murretta Jorma puhuu edelleen, vaikka niistä ajoista onkin jo aikaa.

– Minä lähdin Karjalasta sotaa pakoon 4,5-vuotiaana. En muista niistä ajoista enää hirveästi mitään, paitsi sen kun äitini oli kova soittamaan haitaria, muistelee Jorma.

Huomiota ympäri maailmaa

Palautetta kaksikolle on tullut paljon. Jorman mielestä parasta on se, että muutkin voivat saada iloa asiasta. Samaa mieltä on Lotta-Sofia.

– Palautetta on tullut aina Brasiliasta ja Ugandasta saakka. Siitä pappa oli hämillään, että miten kaukaa meitä katsellaan, sanoo Lotta-Sofia.

Erityisesti hieman vanhempi väestö on tykännyt heidän lauluesityksistään.

– Moni on sanonut laulaneensa netin välityksellä kanssamme. Haluammekin toivottaa kaikki mukaan laulamaan meidän kanssamme Facebookiin, kaksikko päättää.

Katso ylhäällä olevalta videolta Jorman ja Lotta-Sofian esittämänä Karjalan kunnailla -laulu, joka herättää papassa muistoja Karjala-ajoilta. Laulun jälkeen Jorma kertoo muiston maitopirtistä.

Lue myös:

    Uusimmat