Mainos

Jopa miljoona uhkaa kuolla, jos Mosulin suurpato murtuu

0:35

Mosulin miljoonakaupunkia lähellä oleva pato Tigris-joella uhkaa murtua ja aiheuttaa 20 metrin korkuisen tulvan. Synkimmissä arvioissa vesimassat surmaisivat miljoona ihmistä.

Patoa koettelevat sulamisvedestä uhkaavasti täyttyvä patoallas, jumiutunut patoportti, puutteellinen huolto ja padon alla olevan huokoisen peruskallion halkeilu, sanovat irakilaiset insinöörit. 

Äärijärjestö Isis sai padon valtaansa noin kymmeneksi päiväksi elokuussa 2014.

Isis lähti, huolto romahti

Tämän jälkeen 30 vuotta vanhan padon laitteiston huolto tai uusiminen on jäänyt toteuttamatta, eikä työvoimaa ole riittävästi.

– Siellä oli aiemmin 300 ihmistä töissä 24 tuntia päivässä kolmessa vuorossa, mutta vain harva heistä on palannut. Padolla on töissä nyt noin 30 ihmistä, sanoo Guardian-lehden haastattelema padon entinen pääinsinööri Nasrat Adamo. Hän asuu ja työskentelee nykyään Ruotsissa.

Adamon mukaan padon perustan vahvistamiseen tarkoitettua laitteistoa on varastettu, eikä sementtiä ole.

Sulkuportti jumissa

Toinen padon suurista sulkuporteista on juuttunut, minkä seurauksena toinen sulkuportti on pidettävä kiinni. Virtaus yhdestä sulkuportista vain nopeuttaisi huokoisen peruskallion rapautumista, Adamo sanoo. 

Jos pato murtuu, vesimassoista voi muodostua jopa 20 metriä korkea tulva. Se ehtisi lähellä olevaan Mosuliin neljässä tunnissa. Vesivalli saavuttaisi Bagdadin vajaassa kahdessa vuorokaudessa. Välillä ovat muun muassa Tikrit ja Samarra.

Jopa miljonaa voisi menehtyä

– Jotkut sanovat, että padon periksi antaminen aiheuttaisi puoli miljoonaa kuollutta, toiset puhuvat miljoonasta. Se voi olla enemmänkin, koska ei ole olemassa hyvää evakuointisuunnitelmaa, sanoo padolla aiemmin työskennellyt insinööri Nadhir al-Ansari, joka on professorina Luulajan teknillisessä yliopistossa.  

Hallituksen ainoa ohje asukkaille on siirtyä vähintään kuuden kilometrin päähän Tigrisin uomasta. Yhdysvallat on kehottanut tuolla vyöhykkeellä olevia kansalaisiaan poistumaan.

"Älä huoli, kaikki hallinnassa"

Pato valmistui Saddam Husseinin valtakaudella vuonna 1984. Insinöörit tiesivät maaperän hankalaksi padolle jo ennen rakentamista. 

– Kävin aikoinaan (rakentamis)paikalla, ja näin millaista kiveä siellä on. Paljon kipsiä ja anhydrittia, jotka ovat liukoisia. Olin hyvin huolissani, ja kerroin pääjohtajalle. Hän vastasi: 'Älä huoli, kaikki on hallinnassa'", Ansari kertoo. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.