Mainos

Jopa 600 osti alistetulta alaikäiseltä seksiä – Poliisi: Tämän vuoksi hyväksikäyttäjiä ei saatu vastuuseen

2:09

Yliopistonlehtori paritti alaikäistä tyttöä jopa 600 miehelle. Poliisin mukaan miesten henkilöllisyyden selvittäminen oli teosta kuluneen ajan vuoksi käytännössä mahdotonta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kysyi tänään, miksei seksiä tytöltä ostaneita saatettu vastuuseen teostaan – ja miksi seksuaalista hyväksikäyttöä käsiteltiin tuomiossa niin pinnallisesti. Hänen mukaansa seksin ostajien rikosvastuu unohtui, ja samalla uhrin oikeussuoja toteutui vain osin.

Helsingin käräjäoikeus katsoi viime viikolla, että yliopistonlehtori Kari Olavi Mauranen syyllistyi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään ihmiskauppaan. Hän tapasi uhrinsa netissä vuonna 2011, kun tyttö oli vasta 14-vuotias. Mies käytti ensin tyttöä hyväkseen itse ja tämän jälkeen ohjasi hänet myymään itseään. 

– Tässä tapauksessa nimenomaan lapseen kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö jäi tutkimatta. On tärkeää tutkia ja osoittaa, että myös sen tekijät ansaitsevat rangaistuksen, Pimiä kommentoi MTV Uutisille.

Jos seksuaalista hyväksikäyttöä olisi käsitelty tuomiossa enemmän, se olisi Pimiän arvion mukaan näkynyt paitsi tuomion pituudessa myös uhrille maksetuissa korvauksissa. Nyt tekijä tuomittiin maksamaan uhrilleen korvauksia yhteensä 92 000 euroa.

Pimiä pitää kuitenkin hienona, että tapauksessa uskallettiin käyttää rangaistusasteikon yläpäätä. Lisäksi kiittämisen arvioista oli, että rikoshyöty parittamisesta määrättiin maksettavaksi uhrille, ei valtiolle.

Poliisi: Tiedot ostajista olivat jo kadonneet

Tapauksen tutkinnanjohtajan, Helsingin poliisin rikoskomisarion Jukka Larkion mukaan tutkinta oli laaja ja myös seksin ostajien henkilöllisyyden selvittäminen oli esillä tutkinnan aikana.

– Periaatteessa kaikkihan on mahdollista. Ottamatta kantaa pelkästään tähän asiaan, kulunut aika on aina se tekijä, joka vaikeuttaa asioiden selvittämistä. Tässähän itse tapahtumista oli kulunut huomattavan pitkä aika silloin, kun tämä tuli meille tietoon.

 Poliisi perkasi muun muassa miehen lähettämät 300 000 Skype-viestiä, ja keskiössä oli muiden mahdollisten uhrien löytäminen.

Tutkinnassa olleet tuoreimmat seksinostotapaukset olivat puolentoista vuoden takaa. Tutkinnan käytöstä oli Larkion mukaan hävinnyt käytännössä kaikki tieto, jonka avulla seksiä ostaneita ja olisi voitu jäljittää.

– Valvontakamerat ja teletiedot. Käytännössä ajankulun myötä katoavat kaikki ne tiedot, joita joku ei ole itselleen tallentanut.

Yliopistonlehtori vangittiin tämän vuoden tammikuussa, puolitoista vuotta törkeän ihmiskaupan tekoajan päättymisen jälkeen. Hän paritti teinityttöä joulukuusta 2011 kesäkuuhun 2014.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.