Yliopiston lehtori piti varhaisteiniä vuosia seksiorjanaan – "Uhri oli epäillyn kovassa kontrollissa"

54-vuotiasta itäsuomalaista yliopistolehtoria epäillään törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, useista pahoinpitelyistä sekä tuhansien lapsipornokuvien hallussapidosta.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen rikossarjan tutkinnan ja asia siirtyy tällä viikolla syyttäjän syyteharkintaan. Esitutkinnan mukaan epäilty piti keskisuomalaista varhaisteini-iässä olevaa tyttöä seksiorjana yli kolmen vuoden ajan. 

– Se oli kokonaisvaltaista. Ikäero ja epäillyn vahvempi asema johtivat siihen, että uhri oli epäillyn kovassa kontrollissa ja määräysvallassa. Uhri oli henkisesti niin alisteisessa asemassa, ettei hän kyennyt lähtemään suhteesta, kertoo tutkinnanjohtaja Jukka Larkio.

Törkeästä ihmiskaupasta maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta. Tyttöön kohdistuneet rikokset alkoivat keväällä 2011. Mies otettiin kiinni ja vangittiin tämän vuoden tammikuussa.

Yhteydenpito oli alkanut netissä ja johti eroottisten kuvien lähettelemisiin, tapaamisiin eri puolilla maata ja lopulta siihen, että epäilty ja uhri asuivat yhdessä. Esitutkinnan mukaan mies myös pahoinpiteli tyttöä.

Satojatuhansia Skype-viestejä

Rikoksista epäilty mieslehtori saalisti uhrejaan Skypessä nuorena henkilönä esiintyen. Epäillyn tietokoneelta löytyi noin 300 000 Skype-viestiä. Niistä suuri osa oli lapsiin ja varhaisnuoriin kohdistuvia seksiviestejä.

Uhrien todellista määrää poliisi ei ole pystynyt selvittämään, koska keskustelua on käyty nimimerkkien ja hyvin salattujen tiedostojen suojissa. 

– Emme ole saaneet selvitettyä nimimerkkien takana olevien henkilöllisyyttä. Asianomistajan asemassa on joka tapauksessa useita nimimerkkejä ja ne selviävät vain, jos uhrit itse ilmoittautuvat poliisille, Larkio sanoo.

Larkion mukaan tapaus osoittaa jälleen kerran sen, kuinka hankalaa epäillyn profiloiminen joskus on.

– Tällaisten juttujen takana voi olla kuka tahansa arvoon tai asemaan katsomatta. Tämäntyyppistä juttua meillä ei aiemmin ole ollut. Uhrin kannalta nämä ovat tietysti äärimmäisen ikäviä ja näistä on vaikea selviytyä, Larkio sanoo.

Epäilty on tutkinnassa myöntänyt osan tapahtumista mutta vastannut useisiin kysymyksiin myös "en kommentoi".

Rikossarjan tutkinnan valmistumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja