Jopa 20:ta suomalaista huijataan netissä päivittäin

Kolmikymppinen perheenäiti halusi ostaa rattaat. Sopivat löytyivätkin netin suositulta myyntisivustolta 150 eurolla.

– Kuvallinen ilmoitus oli oikein asiallinen ja rattaista kerrottiin tarkkaan, nainen kuvaa.

Nainen siirsi rahat myyjän tilille ja odotus alkoi. Viikonkaan päästä rattaita ei kuulunut.

– Lopulta googlasin naisen myyjätunnuksen. Selvisi, että hän on huijannut useita ihmisiä myymällä kaikkea mahdollista koirista lego-palikoihin.

Tämäntyyppiset huijaukset alkavat olla arkipäivää yksityisten ihmisten myynti-ilmoituksia julkaisevilla nettisivustoilla.

Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan viime vuonna poliisin tietoon tuli liki 7000 netissä tapahtunutta petosta tai petoksen yritystä, joista iso osa on tehty juuri myyntipalstoilla.

– Nettipetokset ovat merkittävä osasyy siihen, että petosten määrä on kaiken kaikkiaan kasvanut viime vuoden aikana. Joka päivä tulee ilmi uusia huijauksia, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista.

Satojen petosten sarjoja

Usein sama huijari ehtii huijata useita ihmisiä ennen mahdollista kiinni jäämistään. Tyypillisesti petoksia on kymmeniä, mutta esimerkiksi Helsingin poliisi on tutkinut myös yli 400 nettipetoksen sarjaa.

Perheenäitiä petkuttanut vaunuhuijarikin on ehtinyt saada jo kaksi tuomiota olemattomien tavaroiden kaupoistaan. Yhteensä hän ehti petkuttaa rahaa yli sadassa kaupassa.

– Kun sitten tajusin, että nainen oli ehtinyt huijata useita muitakin, menin heti tekemään ilmoituksen poliisille. Hän oli aiheuttanut pahaa mieltä niin monille, että halusin meille oikeutta, huijarin uhri perustelee rikosilmoituksen tekemistään.

Poliisin mukaan monia rikosilmoituksen teko kuitenkin hävettää, sillä huijatuksi tuleminen tuntuu nololta. Onkin hankala tietää, kuinka paljon nettihuijauksia todellisuudessa tapahtuu.

Pienlentokonetta ei tullutkaan

Tyypillisimmillään huijari myy netissä konserttilippuja, elektroniikkaa tai muita suosittuja tavaroita muutamalla satasella. Joskus huijattu summa nousee tuhansiin euroihin.

– Ääriesimerkki on ehkä se, kun eräs petoksen uhri lähetti rahaa ulkomaille pienlentokoneen ostaakseen. Olisi hyvä muistaa, että jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä olekaan totta, toteaa rikoskomisario Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Isoja huijauksia tehdään usein myös asunnoilla. Huijarit ovat saaneet vuokrattua muun muassa omakotitalon aivan Helsingin ydinkeskustasta ja asunnon osoitteesta, jota ei ole olemassakaan.

Varovaisuudella monet huijaukset voitaisiin välttää.

– Kyllä huijaus jätti sellaiset muistot, etten varmasti tee kauppoja enää postitoimituksena. Tavara on nähtävä ennakkoon, huijattu perheenäiti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat