Joogamyyttejä, jotka pitävät sitkeästi pintansa

Jooga on ollut jo vuosia suosittu laji. Harrastajien ja ammattilaistenkin keskuudessa liikkuu edelleen joitain myyttejä, jotka eivät aivan pidä paikkansa.

Rentouttava joogatunti tekee hyvää. Olet kuitenkin saattanut kuulla esimerkiksi, että lyhyellä joogatuokiolla ei ole merkittävää hyötyä. The Huffington Post rikkoo viisi joogamyyttiä, jotka elävät lajin parissa vahvasti.

Jooga poistaa elimistöstä myrkkyjä

Moni uskoo vahvasti siihen, että hikoilu poistaa elimistöstä erilaisia myrkkyjä ja kuona-aineita. Todellisuudessa hikoilun tehtävä on pitää elimistö viileänä. Maksa, munuaiset ja ruoansulatuskanava hoitavat kuona-aineiden poiston. Toki helpoin tapa pitää elimistö mahdollisimman puhtaana sinne kuulumattomista aineista on terveelliset elämäntavat.

Jooga ei kuitenkaan missään nimessä ole huonoa liikuntaa. Joogaamisella on lukuisia terveysvaikutuksia. Se muun muassa alentaa verenpainetta, parantaa hapenottokykyä, laskee sydänsairauksien riskiä ja lievittää ahdistusta.

Joogatunnin on kestettävä tunnin tai puolitoista, jotta siitä on hyötyä

Mitä pidempään joogaa, sen rentouttavampaa se on. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei lyhyemmästä joogahetkestä ole hyöytä. Joogaan pätee siis sama kuin kaikkeen muuhunkin urheiluun – vähäinenkin liikunta on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Tutkimusten mukaan jo 20 minuutin joogahetki voi parantaa aivojen toimintaa ja muistia.

Jooga on uskonnollista

Joogassa henkinen puoli on vahvasti läsnä, mutta uskonnosta joogan yhteydessä on turha puhua. Osa joogaohjaajista on toki uskonnollisia ja he saattavat liittää tunteihinsa uskontoon liittyviä asioita, mutta joogan perusajatukseen se ei kuulu.

Jooga on täysin riskitöntä

Korkeaa loukkaantumisriskiä joogassa ei ole, kunhan muistaa suorittaa liikkeet oikein. Loukkaantumiset ovat tietysti joogassa harvinaisempia kuin vaikka lumilautailussa tai jääkiekossa, mutta joissain tapauksissa myös joogassa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Raskaana olevien ja glaukoomaa tai iskiasta sairastavien tulee välttää osaa joogaliikkeistä.

Lisäksi, kuten kaikessa urheilussa, myös joogassa on tärkeää pitää huolta nestetasapainosta ja tehdä liikkeet oman osaamisensa mukaisesti. Myös vanhat urheiluvammat on hyvä pitää mielessä ja jättää kipua tuottavat liikkeet suosiolla pois.

Jooga on tehokkaampaa 40 asteen lämpötilassa

Hot joogaa on harrastettu paljon jo pitkään. Jotkut uskovat, että 40-asteisessa huoneessa pidetty joogatunti kuluttaa hurjasti enemmän kaloreita kuin normaalissa huoneenlämmössä tehty harjoitus. Yhdysvaltalaisen lääkärin Brian L. Tracyn mukaan kuuma ilma ei kuitenkaan lisää kalorien kulutusta.

Toisaalta kuumassa joogaamisesta ei ole myöskään mitään haittaa, kunhan muistaa juoda tarpeeksi ja kuunnella kehoaan esimerkiksi huimauksen tai voimattomuuden varalta. Hot joogasta ei siis sinänsä ole myöskään haittaa, eli kukin voi valita joogatapansa omien mieltymystensä mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat