Jolon panttivankeja ei vapautettu vieläkään

Abu Sayyaf- muslimisissien Jolon saarella pitämien panttivankien vapauttamiseen pyrkineet neuvottelijat palasivat sissien leiristä tyhjin käsin tänään. Sissit olivat kieltäytyneet vapauttamasta kaikkia 12:a länsimaista vankia kerralla.

Filippiinien pääneuvottelijan Roberto Aventajado (kuvassa) sanoi vielä aiemmin tänään uskovansa edelleen, että panttivangit vapautettaisiin tänään.

-Meidän on jatkettava neuvotteluja, totesi Libyan edustaja Rajab Azzarouq toimittajille palattuaan leiristä, jossa nelituntiset neuvottelut käytiin. Sissit olisivat hänen mukaansa olleet valmiita vapauttamaan vangit erissä, mutta Filippiinien presidentti Joseph Estrada oli määrännyt, että vangit on vapautettava kerralla.
Tästä syystä neuvotteluja on jatkettava. Vielä ei ole tiedossa, koska neuvotteluja jatketaan. Azzarouqin mukaan hän palaa sissien leiriin, kun nämä ovat valmiita jatkamaan keskusteluja.

Tänään ei kuitenkaan uskottu enää yhdenkään vangin vapautuvan. Panttivankien joukossa on kaksi suomalaista, joiden oli uskottu vapautuvan muiden länsimaisten vankien mukana lauantaina.

Panttivankien vapauttamista Filippiineillä odottaneet Suomen ulkoasiainministeriön edustajat olivat pettyneitä kriisin pitkittymiseen.

He harmittelevat neuvotteluissa väistämättä edessä olevaa aikalisää. Ulkoministeriön erityisedustaja Kimmo Pulkkinen sanoo, ettei ole tietoa kuinka pitkä tauko neuvotteluissa on odotettavissa. Pääneuvottelija Roberto Aventajado on sanonut, että he tarvitsevat omalla tahollaan tilannearvion.

Ulkoministeriön erityisedustaja Pulkkisen mukaan jatkoneuvotteluiden aikataulusta ei ole puhuttu.

Aiemmin tänään tuli vahvistus, että eilen vapautetut kolme malesialaista ovat matkalla pois Jololta. Heitä ei ole kuitenkaan nähty julkisuudessa, mikä on vahvistanut epäilyjä, että heitäkään ei olisi vapautettu tai että heidät olisi siepattu uudelleen.

Libya oli jo suostunut lunnaisiin


Turvatoimet olivat olleet tiukat neuvottelijaryhmän matkatessa Jololle. Libyan erityisedustajalla Mohamad Ismaililla kerrottiin olevan mukanaan 25 miljoonaa dollaria (yli 160 miljoonaa markkaa) "alueelliseen kehitykseen", ja vankien vapautumisen piti olla vain muodollisuus, kun Libya oli suostunut maksamaan lunnaat.

Libyalaisen lentokoneen kerrottiin tänään jo lentäneen Manilasta Cebun kaupunkiin lähemmäs Zamboangaa. Kone oli valmiina kuljettamaan vapautuvia vankeja, lentokenttäviranomaiset kertoivat. Tarkkailijoiden mukaan Libya haluaisi murtaa panttivankien vapauttamisen avulla kansainvälisen eristäytyneisyytensä ja hankkia myönteistä julkisuutta.
(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat