Mainos

Meteorologi vappuviikosta: Alkuviikolla kevät ottaa takapakkia – vapuksi lämpenee

Sää jatkuu vaihtelevana ja melko viileänä viikonloppuna ja alkuviikolla. Osa sateista on yhä räntää ja lunta. Voimakkaita sateita kulkee Suomen yli ensi viikon mittaan, mutta tämän hetken ennusteen mukaan sää lämpenee vappua kohden.

Viikonloppu on viileä. Pakkasta on öisin selkeillä alueilla koko maassa. Aamut ovat melko poutaisia, mutta päivän mittaan syntyy sadekuuroja. Lauantaina ilma on niin kylmää, että osa sateista voi olla räntää Etelä-Suomessakin.

Myös sunnuntain vastainen yö on pakkasyö koko maassa. Aamu on laajalti aurinkoinen, mutta iltapäivällä vesi- ja räntäkuurot ovat jälleen mahdollisia.

– Kun on yöpakkasta ja sadekuuroja liikkeellä, tienpinnat ovat öisin paikoin jäässä. Kesärenkailla ajamista kannattaa miettiä tarkkaan. Jos mahdollista, kannattaa venyttää lähtöä niin pitkään, että aurinko alkaa lämmittää, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Vettä, räntää ja lunta maanantaina

Sunnuntai-illaksi etelästä on saapumassa sateita, jotka tuovat tämän hetken ennusteen mukaan lisää takatalven tuntua.

– Sunnuntai-iltana Etelä-Suomeen saapuu sadealue, joka sataa yöllä etelään räntää tai vettä. Aamuun mennessä sää on kylmennyt niin, että etelän viimeiset sateet ovat räntää tai lunta. Aamulla maassa voi siis olla muutama sentti lunta. Länsi-Suomessa on yöllä ja aamulla kylmempää ja siellä sataa aamulla lunta tai räntää. Päivän aikana sadealue kulkee maan keskiosan yli Pohjois-Suomeen. Sateet ovat enimmäkseen lunta, idässä voi tulla myös räntää. Märkää lunta voi kertyä iltaan mennessä maan keski- ja pohjoisosaan enimmillään jopa kymmenen senttimetriä. Keski-Suomessa sade alkaa lumena ja voi loppua räntänä tai jopa vetenä. Sateen olomuodon tarkka ennustaminen on vielä tässä vaiheessa vaikeaa, toteaa Miina Manninen.

Maanantai on lämpötiloiltaan kolea koko maassa. Etelässä ja idässä ollaan 5-7 asteessa, lännessä on noin viisi astetta ja pohjoisessa muutama lämpöaste.

Vappuviikolla kovia sateita

Ensi viikko siis alkaa viileänä, mutta näyttää kokonaisuudessaan tätä viikkoa lämpimämmältä. Viikko on kuitenkin sateinen.

– Ensi viikolla Pohjois-Euroopassa oleva laaja ja voimakas matalapaine pyörittää Manner-Eurooppaan viileää ilmaa pohjoisesta. Suomen itäpuolella Venäjällä puolestaan on hyvin lämmintä ilmaa. Suomi on näiden kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhykkeellä, joten sää on meillä epävakaista. Voimakkaita sadealueita kulkee Suomen yli, ennustaa Miina Manninen.

Matalapaineiden reitti ei ole ensi viikolla perinteinen lännestä kohti itää, vaan matalapaineet saapuvat meille kaakon tai etelän puolelta ja kulkevat kohti luodetta.

– Mukanaan matalapaineet tuovat sateita ja kovia tuulia, mutta myös lämpimämpää ilmaa Venäjältä. Etelä-Suomessa ei enää ensi viikolla ole yöpakkasia ja päivälämpötilat ovat keskiviikosta eteenpäin kymmenen asteen vaiheilla. Keski- ja etenkin Pohjois-Suomessa lämpötilat voivat käydä öisin nollan tuntumassa, päivät kuitenkin lämpenevät huomattavasti verrattuna tämän viikonlopun lukemiin.

Maanantain sadealue väistyy tiistain vastaisena yönä Suomen pohjoispuolelle. Seuraava saderintama saapuu kuitenkin jo tiistaina aamulla idästä ja sen sateet ovat enimmäkseen vettä, etureunassa voi tulla myös räntää. 

Myös keskiviikon sää on epävakaista ja enimmäkseen pilvistä, vesisateita on liikkeellä koko maassa.

Tämän hetken ennusteen mukaan torstai on ensimmäinen laajalti aurinkoinen ja lämmin päivä.

– Päivälämpötila on kaikilla aurinkoisilla alueilla kymmenen astetta tai yli. Perjantaina voimakas sadealue tuulineen näyttäisi kulkevan Etelä- ja Keski-Suomen yli luoteeseen.

Mitä voidaan sanoa vapun säästä?

Vapun sääennuste on vielä epävarma, mutta tällä hetkellä näyttää, että sää olisi poutaantumassa ja lämpenemässä vappua kohden.

– Tällä hetkellä vappuviikonloppu näyttää melko poutaiselta, mutta sadekuurot ovat yhä mahdollisia. Vappuaattona lauantaina maan etelä- ja keskiosassa voidaan yltää kymmenen asteen yläpuolelle, sunnuntaina voi olla aavistuksen lämpimämpää, 10-15 astetta. Täytyy kuitenkin muistaa, että ensi viikon aikana Suomen yli marssii useita matalapaineita, joiden lopulliset reitit ja ajoitukset voivat kuitenkin vielä muuttaa ennustetta, sanoo Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Sadetutka näyttää myös sateen ennustetun olomuodon.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.