Helmikuun ennuste: Riittääkö lunta laskiaiseksi ja talvilomaksi?

Helmikuusta ennakoidaan tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa. Etenkin etelässä ja lännessä sateet tulevat välillä vetenä, välillä lumena. Lapissa lunta on nyt yleisesti puolisen metriä tai enemmän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa helmikuuksi koko maahan keskimääräistä lämpimämpää ja myös hieman tavanomaista sateisempaa säätä.

– Tällä viikolla Suomi kuuluu matalapaineen alueeseen. Sadealueiden pääväylä on Suomen eteläpuolella, enimmät sateet meillä osuvat Etelä-Suomeen. Koko maassa on 3-6 astetta tavanomaista lämpimämpää, suurin poikkeama keskiarvoon on idässä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Lumisia tuntureita ja jäätyneitä vesiä – tältä näyttää Suomen talvi 1:13

Ensi yöksi ja keskiviikoksi etelään on tulossa lumi-, räntä- ja vesisateita. Tämän jälkeen sää viilenee hiukan. Torstaina ja perjantaina ollaan lähes koko maassa pakkasella ja sää on laajalti poutaista.

Laskiaisena lumet vähissä etelässä ja lännessä?

Viikonlopuksi sää lauhtuu jälleen ja uusia sateita on tulossa. Viikonlopun ja ensi viikon alun sateiden olomuodosta riippuu, paljonko laskiaistiistaina on lunta maassa vai onko maa paikoin jo lumeton. Laskiaissunnuntaita vietetään tämän viikon sunnuntaina ja laskiaistiistaita ensi viikolla 9. helmikuuta.

Tämän hetken ennusteen mukaan sadealue kulkee maan etelä- ja keskiosan yli sunnuntain vastaisena yönä. Lämpötilan nollaraja kulkisi ennusteen mukaan Meri-Lapista Pohjois-Karjalaan.

– Tämän rajan pohjoispuolella sateet olisivat lunta. Lounaassa sade näyttää olevan pääasiassa vettä ja muuttuu loppupuolellaan vedeksi laajemminkin maan etelä- ja keskiosassa. Myös ensi viikon alku näyttää lauhalta ja sadealueita on liikkeellä. Etelässä ja lännessä lumet ovat laskiaistiistaina näillä näkymin paikoin vähissä. Se mitä on, on aikalailla loskaa näillä alueilla, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Lauha helmikuu

Ensi viikolla matalapaineen keskus näyttäisi olevan Suomen lounaispuolella, Ison-Britannian ja Tanskan tienoilla.

– Tällöin matalapaineen osakeskukset sadealueineen saapuvat meille etelän puolelta. Teoriassa on aika pienestä kiinni, tuovatko matalapaineet meille silloin lauhaa ja merellistä ilmaa Atlantilta vai pakkassäätä Venäjältä. Koska koko maahan ennustetaan tavallista lämpimämpää, voi olettaa, että matalapaineet tulevat meille lauhan ilman kanssa. Ensi viikko on koko maassa myös hieman tavanomaista sateisempi, toteaa Miina Manninen.

ECMWF:n ennusteen mukaan helmikuun kolmannella viikolla suuressa osassa maata on 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, idässä ero keskimääräiseen voi olla suurempi. Koko maassa on ennusteen mukaan hieman tavanomaista sateisempaa.

Helmikuun viimeisellä viikolla sään ennustetaan olevan koko maassa edelleen muutaman asteen tavanomaista lämpimämpää.

Miten käy lumien?

Etelä-Suomessa lunta on tällä hetkellä hyvin niukasti, muutamasta senttimetristä 15 senttimetriin.

– Sitä, pääseekö koululaisten talvilomilla helmikuun lopussa etelässä hiihtämään, on vielä vaikea sanoa. Huonolta kuitenkin näyttää ainakin luonnonladuilla. Muutaman päivän vesisateet pilaavat koko jutun ja niitä todennäköisesti välillä tulee, jatko näyttää niin lauhalta, sanoo Miina Manninen.

Maan keskiosassa lunta on nyt 20-30 senttimetriä.

– Ei tarvitsisi varmaan paljoakaan lisää lunta, niin hiihtokelit olisivat kunnossa. Toisaalta, yksi lämmin aalto ja päivän vesisade vesittää tilanteen. Lumitilanteen kannalta varminta on lähteä Lappiin. Pohjois-Suomessa sateet tulevat näillä näkymin lumena, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Lapissa on nyt puolimetrisiä kinoksia, joten hyvät hiihtokelit jatkuvat, sanoo Miina Manninen.

Viime vuonna terminen kevät alkoi maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassakin 17.-19. helmikuuta. Tämä oli noin puolitoista kuukautta keskimääräistä aiemmin. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, ajokelitiedot ja kelikamerat sekä lumitilannetiedot MTV:n sääsivustolla.



Uusimmat