Mainos

Jokien virtaamat nousevat Pohjois-Pohjanmaalla

Tulvahuippujen odotetaan muodostuvan hieman keskimääräistä suuremmiksi.

Jokien virtaamat ovat kääntyneet säiden lämmettyä nousuun Pohjois-Pohjanmaalla. Ympäristökeskuksen ennusteen mukaan tulvahuiput ajoittuvat huhtikuun lopun ja toukokuun alun väliselle ajalle. Oulujoen eteläpuoliset joet alkavat vapautua jääpeitteestä jo viikonlopun aikana.

Tulvahuippujen odotetaan muodostuvan hieman keskimääräistä suuremmiksi. Mahdolliset jääpadot voivat paikallisesti vaikeuttaa jokien tulvatilannetta.

- Jääpatotulva on äkillinen ja arvaamaton. Lisäksi sen aiheuttamat vahingot saattavat olla paikallisesti hyvinkin suuria. Padon takana voi olla kiinteistöjä, joiden lattialla veden ei tarvitse käydä kuin hetkellisesti, kun vahingot nousevat helposti 30 000-40 000 euroon, kertoo rakennuttamispäällikkö Reino Enbuske Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta.

Tulva saattaa ryöpsähtää jo viikonlopun aikana Kalajoella, jossa jäät ovat osin lähteneet liikkeelle. Jokien virtaamat ja vedenkorkeudet ovat kääntymässä nousuun myös Pyhä- ja Siikajoessa sekä Oulujoen pohjoispuolisissa joissa.

Enbusken mukaan tulvien suuruus riippuu säistä. Viime aikojen pakkasyöt ovat hillinneet sulamista. Jos lämpötila pysyy plussan puolella pitkän aikaa sekä päivällä että yöllä, jäät voivat lähteä vauhdilla liikkeelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.