Jokerien ulkomaalaisvahvistus järkyttyi Suomen talvesta – keksi oivan keinon: "En halunnut menettää sitä"

Jokerien latvialaismaalivahti Jani Kalnins pysäyttelee kiekkoja mieluummin kuin parkkeeraa autoaan. 

Kalnins tuli Jokereihin Riikan Dynamosta 2018, ja hän pelaa Helsingissä jo kolmatta kautta. Tavat ovat tulleet jo tutuiksi kaukalossa ja sen ulkopuolella. 

Alussa hänellä oli totuttelemista esimerkiksi Helsingin parkkeeraamiskulttuuriin, varsinkin lumisina aikoina. 

– Kun on paljon lunta, lumet aurataan parkkiruutuihin. Viidesosa parkkipaikoista on lumessa. On onnesta kiinni, että onnistutko parkkeeraamaan asunnon lähelle, hän sanoi KHL:n nettisivujen jutussa. 

Kalnins keksi keinon, kun joukkueella oli kaksi päivää vapaata. Hän ei liikuttanut autoaan mihinkään, kun oli löytänyt hyvän parkkipaikan. 

– En halunnut menettää sitä!

– Valitsen kuitenkin mieluummin lumisateen ja vähäisen parkkipaikkojen määrän kuin nolla astetta ja sateen. En valita siitä. 

66 laukausta pelissä

Kalnins puhui haastattelussa toki muustakin kuin parkeeraamisesta. Hänen maalivahtiuransa alkoi 9–10-vuotiaana kesäleirillä. Joukkueella ei ollut maalivahtia, ja hänelle ehdotettiin paikkaa tolppien välissä. 

– Ensimmäinen harjoitukseni oli järkyttävä. Varusteet olivat niin erilaiset kuin pelaajan. Jotenkin kuitenkin pidin pintani. 

Kun oma latvialaisjoukkue meni konkurssiin, hän siirtyi vuonna 2013 Unkarin, Romanian ja Itävallan yhteissarjan Dunaújvárosiin. 

Kalnins joutui pelaamaan välillä juniorijoukkueessa, joka oli hyvin heikkotasoinen. 

– Minulle tuli aika usein 40–50 laukausta. Yhdessä pelissä laukauksia oli 66. 

Kalnins kuitenkin muistutti, että huonossa joukkueessa pelaaminen puski häntä eteenpäin. Hän kävi joukkueen harjoitusten lisäksi omalla ajalla salilla. 

– Se toimi. Sain enemmän mahdollisuuksia (edustusjoukkueessa) ja pääsin pelaamaan enemmän. 

Kritiikkiä puolustuspelistä

Kalnins on pelannut tällä kaudella 23 ottelua, joista voittoja on tullut 13. Hänen torjuntaprosenttinsa on 92,6. 

Latvialainen sanoi jutussa, ettei hän ole tyytyväinen Jokerien puolustuspeliin. 

– Joissain peleissä emme ole olleet riittävän hyviä joukkueen puolustuspelissä. Eikä kyse ole vain puolustajista ja hyökkääjistä, vaan kaikista, myös minusta. Kaikki alkaa hyökkääjistä ja päättyy maalivahtiin. 


Lue myös:

    Uusimmat