Jokerien Jukuri ajautui oudon sattuman kautta maalivahdiksi – ilman SM-liigakokemusta kovaan KHL:ään: "Sai rauhoitella aika paljon"

9:24
Jokerien valmentaja Lauri Marjamäki ja hyökkääjä Marko Anttila kävivät kertomassa tunnelmistaan pudotuspelien alla Uutisaamussa.

Kävi Jokerien pudotuspeleissä miten tahansa, 24-vuotiaan Samuel Jukurin kausi on ollut yksi KHL-kauden piristysruiskeista. Jukuri näytti kykynsä kovassa sarjassa, vaikka hän ponnisti täydestä tuntemattomuudesta Mestiksen ja Tanskan liigan pohjilla. 

Jokerien kausi on ollut värikäs ja täynnä erikoisia tapahtumia. Koronasäätämisen ohella kauteen on sisältynyt inhimillisiä menestystarinoita, niitä hyvän mielen kehityskaaria. 

Vaikka Jokerien kolmosmaalivahti Samuel Jukuri ei pääsisi enää pelaamaan yhtään minuuttia, Jokerit on antanut hänen uralleen valtavan ponnahduslaudan. 

Kun Juris Kalnins ja Anders Lindbäck loukkaantuivat tammikuussa, Jukuri sai mahdollisuuden ja käytti sen. 

Hän ehti pelata kahdeksan ottelua 2,19 päästetyn maalin keskiarvolla. Jukuri näytti, että häntä voi käyttää isommissa kehissäkin. 

Paljon isommissa kuin Mestis tai Tanskan liiga. 

Vaimo sai rauhoitella

Jukuri pudottelee sanoja puhelimessa harvakseltaan ja harkiten. Sellainen hänen luonteensa kuulemma on muutenkin, eikä pelissäkään otteissa näy turhaa hötkyilyä. 

Peliotteista huomaa nopeasti, että hän on seurannut pikkupoikana Oulussa tarkkaan Niklas Bäckströmin otteita. 

Punttiin tuli pientä tutinaa, kun Lauri Marjamäki kertoi, että hän torjuu 13. tammikuuta vieraspelissä Neftehimik Nizhnekamskia vastaan. Kaiken lisäksi viimeisimmästä pelistä Kiekko-Vantaan paidassa oli kaksi kuukautta aikaa. 

– Piti soitella isälle ja vaimolle, joka sai rauhoitella aika paljon, että yöllä uni tuli silmään. Aika paljon jännitti. 

Jokerit hävisi ottelun 3–2, mutta Jukuri tunsi, että hän pystyy pelaamaan maailman toiseksi kovatasoisimmassa kiekkosarjassa. 

– Ensimmäinen erä oli tunnustelua syvässä päädyssä, mutta sitten peli lähti rullaamaan. 

Tasoero alkukauden Mestis-otteluihin oli valtava, mutta oli hyppäyksessä hyvätkin puolensa. Maalivahdit sanovat usein sarjatason noustessa, että pelaamisesta tulee omalla tavallaan helpompaa, kun tilanteet muodostuvat selkeämmin. 

Jukuri allekirjoittaa väitteen. 

– Omallakin puolella on hyviä pelaajia ja maalivahti tietää, että mistä kudit tulevat. Voin keskittyä kiekolliseen äijään, kun tiedän, että pakit hoitavat oman hommansa. 

– Mestiksessä voi tapahtua ihan mitä vaan. 

Tanska hyvä ponnahduskauta

Jukuri oli lupaava maalivahti Kärppien A-nuorissa, mutta SM-liigatasolla hän pääsi Kärpissä pariin otteeseen vain penkille asti. Valmentajana oli silloin Lauri Marjamäki, joka oli myöhemmin edesauttamassa Jukurin Jokereihin. 

Jukuri lähti hakemaan kokemusta Mestiksen Jokipojista ja Hermeksestä. Viime kausi Tanskan liigan Fredrikshavnissa oli tärkeä hyppäys. Suomalaisvalmentaja Jari Pasanen helpotti sopeutumista. 

– Tanskassa oli hienoa pelata. Fanit seurasivat joukkuetta intensiivisesti ja joka pelissä oli mökki täynnä. Kärkikentissä oli tosi hyviä ulkomaalaispelaajia. 

Jukuri myöntää, ettei hän ymmärtänyt vielä nuorempana ottaa jääkiekkoa kovin vakavasti. Fysiikka on kehittynyt ammattilaistasolle vasta viime vuosina. 

– Muutamalla liigaseuralla oli jonkun verran kiinnostusta, mutta se ei konkretisoitunut kunnolla koskaan. Olin kieltämättä aika raakile Mestis-vuosina. 

"Ei tarvitse valittaa"

Jokereilla on pyörinyt koko kauden systeemi, jossa Jukuri tai Kiekko-Vantaan toinen maalivahti Waltteri Ignatjew ovat mukana vierasreissuilla kolmosveskareina. 

Jokerit pelaa koko pudotuspelinsä joka tapauksessa Venäjällä. Lindbäck ja Kalnins ovat terveinä, joten on hyvin mahdollista, ettei Jukurille kerry enää peliaikaa. 

– Ei tarvitse valittaa, vaikka pelit jäisivät tähän. On ollut hienoa päästä pelaamaan KHL-pelejä. 

Jukurin sopimus loppuu tähän kauteen, eikä hän jatka Jokereissa. Hänen puheistaan on luettavissa rivien välistä, että sopimus on jo solmittu uuteen seuraan. 

Sattuman kautta maalivahdiksi

Voi olla, ettei Jukuri olisi koskaan päässyt pelaamaan esimerkiksi Pietarin komeaan Jääpalatsiin, jos pikkupoikana Haukiputaan Ahmojen joukkuekuvauksissa ei olisi tapahtunut odottamatonta käännettä. 

Kukaan kenttäpelaajista ei halunnut olla maalissa, ja joukkuekuvaan piti saada maalivahti. Jukuri nakitettiin hommaan. 

– Sitten kokeilin maalivahdin hommaa treeneissäkin. Siitä se kiinnostus sitten lähti. 

Jotenkin tuntuu, etteivät nämä erikoiset käänteet ole Jukurin kohdalla vielä tässä. 

Enää puuttuu se, että Jukuri pelaa jossain vaiheessa Mikkelin Jukureissa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja