Jokereiden tuore ulkomaalaisvahvistus paljasti MTV Sportille: hakee Suomen kansalaisuutta

Heinäkuussa Jokereihin siirtynyt hyökkääjä Geoff Platt hakee Suomen kansalaisuutta. Platt kertoi asiasta MTV Sportille.

Alun perin Kanadasta kotoisin olevalla Plattilla on jo valmiiksi Kanadan passin lisäksi myös Valko-Venäjän kansalaisuus. 33-vuotias Jokerit-hyökkääjä on asunut kesäisin Tampereella jo useamman vuoden ajan.

Platt meni naimisiin suomalaisen Miian kanssa kesällä 2015 Messukylän vanhassa kirkossa Tampereella.

Plattin mukaan hän ei pelkästään suunnittele Suomen kansalaisuuden hankkimista, vaan hän on jo aloittanut toimenpiteet sitä varten.

– Olen hakenut pysyvää oleskelulupaa ja odotan siihen liittyvää päätöstä. Toivottavasti se myönnetään, minkä jälkeen alkaa prosessi kansalaisuuden saamiseksi, Platt kertoo MTV Sportille.

Plattin kohdalla ainut kysymysmerkki liittyy kielitaitoon.

– Tiedän sen, että prosessissa vaaditaan suomen kielen osaamista. Yritän kehittää sitä ihan tulevaisuutta silmällä pitäen, koska haluan kasvattaa perheeni täällä.

Plattin mukaan hän suhtautui ylpeällä jo hetkeen, jolloin hän sai oleskeluluvan Suomeen.

– Sain sen kahdeksan vuotta sitten ja se oli upea juttu. Kuuluin ikään kuin yhteiskuntaan, enkä tuntenut oloani mitenkään ulkopuoliseksi. En saanut sitä mitenkään töiden kautta, enkä ollut vielä edes naimisissa silloin. Pystyin todistamaan selkeästi sen, että Suomi on kotini ja että haluan olla osa tätä yhteiskuntaa.

– Suhtaudun innolla tähän. Olen kuitenkin ollut täällä jo käytännössä kymmenisen vuotta. Arvostan suomalaisten elämäntyyliä ja niitä arvoja, mitä täällä on. Tämä maa muistuttaa paljon Kanadaa ja mielestäni olen sopeutunut varsin hyvin suomalaiseen kulttuuriin ja joihinkin niihin tapoihin, mitä täällä on, Platt miettii.

Platt saapui Suomeen ensimmäisen kerran syksyllä 2008, jolloin hän liittyi SM-liigaseura Ilveksen riveihin.

Aiempi vaihdos

Kotimaisessa urheilussa Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole mitenkään uusi ilmiö. Jääkiekon puolella tapaukset ovat kuitenkin harvinaisempia.

Osasyy tälle on se, että pelaajien vierailuajat eivät ole usein hyvin pitkäkestoisia. Monet ulkomaalaiset jääkiekkoilijat ovat Suomessa maksimissaan kahden tai kolmen vuoden ajan.

Plattin kohdalla uuden kansalaisuuden saaminen ei ole mitenkään uusi juttu.

Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Valko-Venäjän kansallisuus. Tempauksen taustasyyt liittyivät maajoukkuetoiminnan kehittämiseen.

Platt sai lopulta kansainväliseltä jääkiekkoliitolta IIHF:ltä luvan edustaa Valko-Venäjää maan kotikisoissa keväällä 2014.

– Olin pelannut jo tovin ajan Dinamossa ja kaikki oli mennyt hyvin. Sitä kautta ilmeni sitten mahdollisuus. Lopulta he tarjosivat minulle kansalaisuutta ja hyväksyin sen, koska Valko-Venäjä oli isossa osassa siinä, miten pystyin kehittymään pelaajana, Platt muistelee aiempaa passioperaatiota.

– Olihan se aluksi vähän outoa edustaa Valko-Venäjää. Varsinkin kun muualta tulevia pelaajia ei ollut silloin kovin montaa. Joskus voi olla niin, että on ainut sellainen, joka tulee muualta. Vuosien saatossa sitä on kuitenkin päässyt jo osaksi porukkaa, eikä tunne olevansa mitenkään ulkopuolinen. Se on ollut hienoa tuossa ohjelmassa, miten he ovat ottaneet minut ja muutamat muut mukaan tuohon toimintaan, Platt kiittelee.

Plattin mukaan hänen Valko-Venäjän maajoukkueaikojen erikoisin vaihe liittyy viime kevääseen, jolloin Valko-Venäjä sukelsi pahasti Tanskassa pelatuissa MM-kisoissa.

Heikosti alkanut turnaus johti radikaaleihin toimenpiteisiin, kun päävalmentajana toiminut Dave Lewis sai kenkää toisen alkulohkon ottelun jälkeen.

– Se oli erikoinen juttu. Satuin törmäämään häneen noin 20 minuuttia ennen kuin tieto lähti leviämään potkuista. Kuulin asiasta maajoukkueen oman ryhmän kautta. Koko asia raportoitiin livenä median puolella. He saivat tietää asiasta lähestulkoon nopeammin kuin me itse pelaajat.

Plattin mukaan Lewsin potku-uutinen tuli hänelle isona yllätyksenä.

– Olimme kuitenkin valmistautuneet koko kauden ajan MM-kisoja varten. Sitten kun asiat lähtivät elämään pienessä turbulenssissa, niin sitten kävi noin. Meidän piti vieläpä opetella paljon uusia asioita kesken turnauksen, koska muutimme pelitapaa samalla, kun valmentaja vaihtui, Platt muistelee.

Siirto, mitä ei olisi osannut kuvitella

Nyt Platt on Jokereissa, mikä on pieni yllätys miehen omien sanojen mukaan.

Alun perin Platt oli suunnitellut palaavansa Suomessa aivan toiseen seuraan.

– Olin ajatellut pitkään niin, että jos pelaan KHL:ssä, niin pelaan Venäjällä. Jos tulen Suomeen, niin pelaan kotona (Ilveksessä). En olisi ikinä uskonut siihen, että voisin olla osa kovalla tasolla pelaava joukkuetta, joka tulisi Suomesta. Tuo vaati omanlaista ajattelutapaa, vähän sellaista kykyä nähdä metsä puiden keskeltä. En ollut ajatellut tuota sen tarkemmin, en edes nyt kesän alussa. Sitten idea esiteltiin minulle ja hyppäsin mukaan välittömästi. Ei meidän tarvinnut keskustella pitkään, vaan halusin tulla Jokereihin ja Jokerit halusi aidosti minut mukaan.

– Kaikki tapahtui hyvin nopeasti, Platt paljastaa.

16. heinäkuuta Jokerit kertoi tehneensä yhden vuoden mittaisen sopimuksen Plattin kanssa.

Viime vuosien aikana Platt on saanut seurata hyvin läheltä uuden seuransa otteita.

– Jokereita vastaan oli aina vaikea pelata. Jokereiden pelaajat tuntuivat pelaavan aina suurella intohimolla ja sydämellä. Mukana oli sellaista isoa sisua, niin kuin suomalaiset tykkäävät sanoa. Voin kertoa, että tätä joukkuetta arvostetaan suuresti ympäri KHL:ää. Ei kannata lainkaan uskoa sitä, että Jokereita vähäteltäisiin millään tavalla. Tiedän sen, koska pelasin yhdessä sarjan parhaassa joukkueessa (viimeiset 2,5 vuotta Moskovan TsSKA:ssa) ja siellä Jokereita arvostettiin ihan niin kuin vastassa olisi ollut Pietarin SKA. Se johtuu siitä, että ne matsit, mitä pelasimme heitä vastaan, olivat aina todella vaikeita meille.

Jokereihin vaihdon yhteydessä Platt suuntaa perheensä kanssa Helsinkiin.

Omien sanojensa mukaan Platt testasi Jokerit-arkea Tampereelta käsin. Realiteetit löivät kuitenkin vasten kasvoja.

– Olen reissannut tuota väliä aika paljon tässä parin viikon aikana. Se on turhan haastava arkea ajatellen. Ja aika raskas. Siksi tulemme Helsinkiin, Platt sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja