Mainos

Joka seitsemäs näkee nälkää

Yli 800 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii edelleen nälästä tai aliravitsemuksesta johtuvista sairauksista. Asia selviää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tänään julkaisemasta vuosiraportista.

Nälänhädästä kärsivien määrä on laskenut jonkun verran, sillä kolme vuosikymmentä sitten nälkäisiä arveltiin olevan vielä 960 miljoonaa. Silti joka seitsemäs maailman ihmisistä on edelleen aliravittu. FAO:n johtajan Jacques Dioufin mukaan tarvittava teknologia ja voimavarat kaikkien ihmisten ruokkimiseen ovat kuitenkin jo olemassa.
-Jos emme onnistu voittamaan nälkää, voimme syyttää siitä ainoastaan omaa itsekkyyttämme ja heikkoa harkintaamme, sanoi Diouf. Diouf muistutti myös, että maailman nykyinen ruokatuotanto riittäisi hyvin ruokkimaan maapallon kuusi miljardia ihmistä.

Afrikka edelleen synkkä alue

Afrikassa tilanne on edelleen synkkä

Vaikka nälänhätä maailmanlaajuisesti - ja erityisesti Aasiassa - onkin vähentynyt, Afrikan tilanne on edelleen synkkä. Sodat, vallankaappaukset ja yhteiskuntien epävakaus ovat keskeisiä syitä myös ruokahuollon heikkouteen. Raportin mukaan maiden sisäiset konfliktit ovat usein vahingollisempia ruokahuollolle kuin sodat toisten maiden kanssa. Muita ruokatilanteen kehnouteen vaikuttavia tekijöitä olivat raportin mukaan "epätavallisen huonot ilmasto-olosuhteet, vuoden 1997 talouslama ja monien välttämättömyyshyödykkeiden jatkuvasti nousseet hinnat".

FAO:n laskelmien mukaan riittävän ruokamäärän tuottaminen nälästä kärsivien ruokkimiseksi tulisi maksamaan ainoastaan 13 dollaria eli noin 90 markkaa henkeä kohti vuodessa. FAO:n vuosiraportin julkaisemisen yhteydessä julkaistiin myös tutkimus, jonka mukaan nälän poistamisella olisi myös positiivinen vaikutus köyhien maiden talouteen. Tutkimuksen mukaan ravintomäärän nostaminen 2770 kilokaloriin päivässä henkeä kohti johtaisi bruttokansantuotteen kasvuun noin 0,8 prosentilla vuodessa. Tutkimus tehtiin 110 maassa.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.