Joka kymmenes teologian opiskelija vastustaa naispappeutta

Viime vuonna aloittaneista teologian opiskelijoista joka kymmenes ilmoittaa vastustavansa naispappeutta. Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyn mukaan miesopiskelijoista naispappeutta vastustaa joka viides. Tutkija,dosentti Kati Niemelän kyselystä selviää, että heistä puolet ei haluaisi tehdä yhteistyötä naispapin kanssa.

Kyselyn tulokset eivät yllättäneet tutkijaa, mutta naispappeutta jo opintojen alkumetreillä vastustavien määrä hätkäytti jonkin verran. Niemelän mukaan teologia on monille opiskelijoille herkkä ja vaikea opintie.

- Ilmiö ei sinänsä yllättänyt, koska esimerkiksi Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY tekee vahvaa nuorisotyötä, ja siltä pohjalta ponnistaa moni teologian opiskelijoista. Yhdistyksen sisällä naispappeuden vastustus on melko yleistä.

Niemelän mukaan herätysliikkeet ovat tärkeä kasvualusta monille teologeille, mutta kirkon näkökulmasta kääntöpuoli on se, että liikkeissä esiintyy runsaasti naispappeuden vastustusta.

Jo opiskelu Via Dolorosa

Niemelän mukaan kysymys naispappeudesta on yksilötasollekin monelle teologian opiskelijalle todella vaikea.

- Monilla opiskelijoilla olisi kutsumusta mennä kirkkoon töihin, mutta siellä ei ole paikkaa työskennellä. Opiskelijat joutuvat vaihtamaan niitä tavoitteita, joita itsellä on ollut. Nuorten opiskelijoiden kohdalla moni on kokenut, että Luther-säätiön tarjoama mahdollisuus pappisvihkimykseen on innostanut tulemaan alalle.

Asiasta kirjoittaneen Kotimaa24.fi-sivuston mukaan joka toinen teologi sijoittuu seurakuntatyöhön. Opettajana työskentelee teologeista joka kuudes samoin kuin kirkollisissa erityistehtävissä.

Niemelä toteaa MTV3:n uutisille, että opiskeluaikana ihmisessä tapahtuu kasvua ja muutoksia.

- Nuoremman opiskelijan ajatusmaailmalle on tyypillistä mustavalkoisuus. Tämä lievittyy ja kypsyy sitten iän myötä. Jos katsotaan samaa asiaa papiston kohdalla, niin nuoremman papiston keskuudessa naispappeuden vastustusta on ollut enemmän jopidemmän aikaa, kun sitten vaikkapa yli viisikymppisten pappien keskuudessa.

- Toki on niitäkin opiskelijoita, joiden kanta ei muutu. Se nähdään siitä, että on paljon nuoria miesopiskelijoita jotka haluaisivat pappisvihkimystä, mutta eivät voi kantansa vuoksi sitä saada. Heidän on haettava työuraa muualta kuin kirkollisen kentän piiristä, Niemelä sanoo.

Tutkija muistuttaa, että kirkko ei voi tulla pappeusasiassa opiskelijaa vastaan. Kirkossa on tehty päätös, jonka mukaan naisille on taattava yhtäläinen tila ja asema työskennellä kuin miehille.

Vaikka joillekin miehille asia on raskas, toinen puoli olisi raskas naisille. Jaksaminen olisi kortilla, jos joutuisi työskentelemään kollegan kanssa, joka ei hyväksy naisia pappeina eikä anna tilaa työskennellä.

Niemelän mukaan teologia on yleensäkin ala, jossa monille opiskelijoille valkenee opiskelujen edetessä, että toiveet ja todellisuus eivät aina kohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat