"Joka kuukausi pari tuhatta uutta" – osakesäästäminen on yleistynyt heikossa taloustilanteessakin, kotitalousomistajia kohta miljoona

Osakesäästäminen on lisääntynyt myös heikossa taloustilanteessa 2:00
Osakesäästäminen on lisääntynyt myös heikossa taloustilanteessa.

Heikentynyt taloustilanne on vienyt joitakin kotitalouksilta ostovoiman kokonaan, mutta monet pystyvät yhä säästämään ja sijoittamaan. Kotitaloussijoittajien määrä on kasvanut lähelle miljoonaa.

Osakesäästämisen edunvalvontaa tekevä Pörssisäätiö näkee suomalaisten pitkäjänteisyyden selittävän sitä, ettei sijoittamisesta ole luovuttu vaikeamman taloustilanteen aikana.

– Ehkä yllättävästi suomalaisten osakesijoittajien määrä on kasvanut. Joka kuukausi pari tuhatta uutta tulee markkinoille ja toisaalta ei ole luopumista tapahtunut. Ihmiset ovat aika pitkäjänteisiä sijoittajia, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Osakesäästötilit ovat lisänneet sijoitusintoa ja viimeisen vuoden aikana osakesäästötilejä on luotu yli 40 000 lisää. Samalla niiden markkina-arvo on noussut noin 1,4 miljardista eurosta 1,7 miljardiin euroon.

Ulkomaalaiset yhtiöt kiinnostavat enemmän

Suomalaisten kiinnostus ulkomaalaisia osakkeita kohtaan on myös hieman kasvanut, mikä voi johtua myös siitä, että teollisuuspainotteinen Helsingin pörssi on madellut ulkomaalaisia pörssejä pahemmin.

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman kertoo sijoitusten hajauttamisen ulkomaille olevan järkevää.

– Suomalaisten sijoitukset suuntautuvat pääsääntöisesti kotimaisiin osakkeisiin. Sama ilmiö on olemassa myös ulkomaiden pörsseissä. Ainakin meidän jäsenet hajauttavat ulkomaille, mikä on viisasta, sillä niin kuin on nähty, suomalaiset osakkeet ovat olleet matalapaineessa. Kannattaa aloittaa kotimaisista, mutta sitten avata tutkaa ulkomaisiin yhtiöihin. Ulkomailta löytyy erilaisia yhtiöitä kuin Suomesta, Snellman sanoo.

Aiemmin vain pieni osa sijoituksista on suuntautunut ulkomaille, mutta tämä voi olla muuttumassa.

– Aiemmin lähes 90 prosenttia suomalaisten sijoituksista on kohdistunut kotimaisiin yrityksiin. Uusista sijoituksista on kuitenkin nähty, että entistä suurempi osa kohdistuu ulkomaisiin yhtiöihin. Vuonna 2022 kolmasosa uusista sijoituksista tehtiin ulkomaille. Nimenomaan amerikkalaiset yritykset ovat suosiossa, mutta myös muuta Pohjoismaat, esimerkiksi ruotsalaiset yhtiöt, Lounasmeri toteaa.

Sijoitusinto voi kasvaa entisestään, kun inflaatio joskus helpottaa ja kotitalouksille jää enemmän säästö- ja sijoitusmahdollisuuksia.

Nykyinen taloustilanne on voinut laittaa monet kodit niin ahtaalle, ettei säästäminen ole ollut mahdollista.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat