Mainos

Joka kuudes ajaa huonoilla renkailla – "auto voi karata lapasesta"

Joka kuudennella suomalaisella autoilijalla on huonokuntoiset renkaat, paljastaa viime viikolla kahdellatoista eri paikkakunnalla järjestetty rengasratsia.

Seurantapaikkakunnilla huonorenkaisten autojen osuus oli 15,8 prosenttia. Se on 1,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna.

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta syksystä 1997 lähtien. Silloin joka neljäs ajoi huonokuntoisilla renkailla.

Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokasen mukaan kesärenkaiden syyskunto on selkeästi parantunut. Huonokuntoisilla renkailla ajavien osuus on silti suuri, sillä Suomessa on autoja yli kolme miljoonaa.

Vesiliirto riskinä

Huonokuntoisilla renkailla ajamiseen liittyy riskejä, kertoo Keskiruokanen.

–Suurin riski on se, että autoilija joutuu vesiliirtoon, eli auto karkaa niin sanotusti lapasesta.

Toinen ongelma on, että kun autoilija ei tunne renkaidensa kuntoa, hän ei osaa sovittaa nopeuttaan suhteessa keliin oikein.

Renkaiden kunto on helppo tarkistaa samalla, kun tarkistaa niiden ilmanpaineet. Tarkistus suositellaan tehtäväksi kerran kuukaudessa.

Ilmanpaineiden tarkistus säästää myös selvää rahaa, sillä oikeissa paineissa olevat renkaat kestävät paremmin ja kuluttavat vähemmän bensaa.

Taloudellinen ajotapa kunniaan

Kuljettajan ajotapa vaikuttaa paljon renkaiden kestävyyteen. Toinen saa renkaat sileäksi viidessä tuhannessa kilometrissä, toinen ajaa kolme-neljäkymmentätuhatta kilometriä.

–Polttoainetta ja renkaita säästävät ajotavat kulkevat hyvin pitkälti käsi kädessä. Rauhallinen, ennakoiva ajotapa säästää rengasta ihan samalla tavalla kuin polttoainetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.