Mainos

Joka kuudennessa perheessä imuroidaan piraatteja netistä

Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty vaatii teleoperaattoreita osallistumaan taisteluun nettipiratismia vastaan. Lyhdyn mielestä teleoperaattoreiden pitäisi varoittaa laittoman materiaalin imuroijia ja irtisanoa sopimus, jollei imurointi lopu.

Tällä hetkellä ainoa tapa puuttua laittomuuksiin on poliisitutkinta. Se on Lyhdyn mielestä kuitenkin turhan järeä keino, sillä suuri osa laittomasti ohjelmia lataavista on nuoria.

-Olisi paljon parempi, että kotiin lähetettäisiin varoitus, jonka myös vanhemmat näkisivät, ja he voisivat sitten puuttua asiaan, sanoo projektinjohtaja Lauri Kaira Lyhdystä.

Järjestön kyselyn mukaan joka kuudennessa perheessä ladataan piraatteja internetistä. Piratismia harrastetaan ja se hyväksytään etenkin nuorten keskuudessa.

Ranskasta mallia piratismin torjuntaa

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien ajatus yhteistyöstä teleoperaattoreiden kanssa ei ole uusi. Samantyyppistä käytäntöä on toteutettu esimerkiksi Yhdysvalloissa jo kymmenen vuotta. Digital Millenium Copyright Act -laki muun muassa velvoittaa operaattorit välittämään varoitusviestin asiakkaalle, jos tämän huomataan syyllistyneen laittoman materiaalin levittämiseen.

Niin ikään Ranskassa tehtiin viime vuonna lakiesitys internetoperaattoreiden, valtiovallan ja tekijänoikeuksien haltijoiden yhteistyöstä. Tarkoituksena on perustaa virasto, joka valvoisi verkossa tehtyjä latauksia. Kun laiton latailu ylittäisi tietyn rajan, käyttäjälle ja hänen operaattorilleen lähetettäisiin varoitusviesti. Jos latailu varoituksesta huolimatta jatkuisi, operaattori voisi katkaista asiakkaansa verkkoyhteyden joko tilapäisesti tai kokonaan.

Säännöllisesti piraattielokuvia tai -musiikkia lataava saattaisi siis menettää internet-yhteytensä. Esityksen takana ovat Ranskan hallitus, musiikkiteollisuus ja internetoperaattorit. Kritiikkiä on tullut varsinkin kuluttajaryhmiltä.

Suomessakin on pohdittu mahdollisuutta vastaavaan järjestelmään. Erilaiset mahdollisuudet puuttua verkkopiratismiin ovat kuitenkin vasta keskusteluasteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.