Joka kolmas suomalainen kujalla: Milloin tuulilasin kiveniskemän voi korjata, ja koska koko lasi on vaihdettava?

Tuulilasiin tullut pieni kiveniskemä on monesti korjattavissa ilman tuulilasin vaihtamista. Korjattavissa olevan iskemän tunnistaminen on hyödyllistä niin korjausajan kuin kustannustenkin arvioinnin suhteen.
Kevät on perinteisesti rankkaa aikaa autojen tuulilaseille. Lumen ja jään alta paljastuvat soratiet sekä kesänopeudet saavat kivet lentämään, ja monessa tuulilasissa saattaakin olla kevään ensimmäisten autoreissujen jälkeen ikävä iskemä.
Korjattavissa olevan iskemän tunnistaminen on hyödyllistä niin korjausajan kuin kustannustenkin arvioinnin suhteen.
– Kiveniskemä laajenee yllättävän nopeasti lämpötilavaihtelujen ja korin liikkeen vuoksi. Vaurion leviäminen voi alkaa jo muutamassa päivässä. Siksi korjauttamista ei kannata viivästyttää turhan pitkään, Autoklinikan Vesa Mattila selittää.
Millaisen iskemän voi korjata?
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että alle kahden euron kokoisen kiveniskemän voi vielä korjata lasia vaihtamatta, mikäli iskemä ei sijaitse suoraan kuljettajan näkökentässä tai aivan lasin reunassa.
Mikäli auton kaskoon kuuluu lasivakuutus, vastaa korjauskuluista vakuutusyhtiö. Mikäli vakuutusta ei ole, kustantaa operaatio joitain kymmeniä euroja.
Mikäli iskemä on suuri, sijaitsee suoraan kuljettajan näkökentässä tai jos lasi on jopa päässyt halkeamaan, on tuulilasi vaihdettava uuteen. Tämä tulee aina korjausta kalliimmaksi.
Suomalaisten tietoudessa parannettavaa
Autoklinikan teettämään kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 31 prosenttia ei tiedä, milloin kiveniskemä voidaan korjata tuulilasia vaihtamatta.
Korjauttamalla kiveniskemä ripeästi on siis mahdollista säästää pitkä penni korjauskuluissa. Autoklinikan teettämä kyselytutkimus kuitenkin paljastaa, että 31 prosenttia suomalaisista autoilijoista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi vielä korjata lasia vaihtamatta.
– On kuitenkin hyvä tiedostaa, että korjausta vaativa kiveniskemä voi olla hyvinkin pieni, vain millimetrinkin kokoinen, ja vaikea havaita ilman lähempää tarkastelua. Autoilijan kannattaakin tarkistaa tuulilasin kunto säännöllisesti, esimerkiksi auton ikkunoiden pesun yhteydessä, Mattila vinkkaa.
Autoilijan kannattaa pitää tuulilasinsa kunnossa myös viime vuonna tiukentuneiden katsastusmääräysten vuoksi. Traficomin mukaan liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurio tuulilasissa on voinut 20. toukokuuta 2018 lähtien johtaa myös ajokieltoon hylkäyksen sijaan.
Kiveniskemän suojaaminen parantaa korjauksen laatua
Tuulilasivaurion laajenemista ei voi pysäyttää kotikonstein, mutta lialta se kannattaa suojata mahdollisimman pian. Tämä on helppo tehdä kiveniskemien suojaamiseen tarkoitetulla teipillä.
Autoklinikan kyselyn perusteella kuitenkin vain joka viides suomalainen autoilija säilyttää kiveniskemäteippiä autossaan osumien varalta. 19 prosenttia vastanneista myöntää, ettei edes tiennyt kiveniskemän suojaamisen olevan mahdollista.
– Teippi ehkäisee kosteuden ja lian pääsyä vaurioon, jolloin korjausjäljestä saadaan laadukkaampi, Mattila selittää.
Miksi tuulilasit hajoavat niin helposti?
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille pari vuotta sitten, minkä vuoksi uusien autojen tuulilasit tuntuvat menevät rikki helpommin kuin ennen.
Hän nosti yhdeksi syyksi autovalmistajien kasvaneen paineen valmistaa entistä kevyempiä autoja.
– Tuulilasien kohdalla tämä kehitys tarkoittaa sitä, että lasit ovat entistä ohuempia, Vesalainen kertoi.
Tuulilasit ovat nykyisin myös suurempia ja renkaat leveämpiä, mikä entisestään lisää kiveniskemien määrää.
– Kivien lentämistä edesauttaa maamme tiestön huono kunto. Näin tien pinnalla on usein päällysteestä tai paikkauskohdasta irronneita kiviä, joita autojen renkaat herkästi lennättävät, Vesalainen totesi.
Lähde: Autoklinikka, Traficom
Uusimmat
-
18:38
Esitys: Maksuhäiriömerkinnät poistuisivat kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta – nyt raja kolme vuotta
-
18:33
Osa Nordean pankkipalveluista takkuaa edelleen – katkon venyminen oli yllätys myös pankille itselleen
-
18:30
Kläbo sittenkin maailmanmestariksi? Todisteita löydetty Bolshunovia vastaan – FIS-pomo lataa pöytään esimerkkitapauksen
-
18:03
Jopa satojen suomalaisten organisaatioiden sähköpostipalvelimet tietomurron kohteena – Kyberturvallisuuskeskus: Vakavin ongelma pariin vuosikymmeneen
-
18:02
Suvi Teräsniska uskoo, että hänellä on takanaan jo monta elettyä elämää – ajatus on vahvistunut läheisten kuoltua: "Joskus me vielä nähdään"
-
17:59
Helsingin yliopistossa tehty tutkimus paljastaa liikenteen traagisen reseptin: "Harvemmin selkeää riskikäyttäytymistä"
-
17:58
Vesa Kallionpään kommentti: Kuka voittaa ja kuka häviää kuntavaalien siirrossa? Hallitukselle tulee ainakin yksi vaikeus lisää
-
17:56
Olli Penttala laski uransa parhaan sijoituksen MM-kumpareissa: "Laitettiin niin sanotusti luu kurkkuun"
-
17:49
Kouluja kiinni ja oppilaita joukoittain karanteeniin – Aurassa 80 alakoululaista altistunut koronavirukselle
-
17:37
Suomalaishotellin johtaja nostatti myrskyn ylistämällä miehiä naistenpäivän viestissään: "Jotka matkustavat vaimon työn perässä ja tietävät, mitä jääkaapista puuttuu"
-
17:21
Oppilaat etänä, mutta opettajat koululle töihin koronarajoituksista huolimatta – OAJ erittäin huolissaan: "Koetaan epäluottamuksen osoituksena"
-
17:03
Tässä on kuntavaalien uusi aikataulu – ehdokkaaksi voi ilmoittautua vielä toukokuussa
-
17:03
Suru-uutinen: valokuvaaja on kuollut yllättäen Bayern Münchenin stadionilla
-
16:58
Historiallisen EM-hopean juossut Lotta Kemppinen palasi Suomeen: "Hirveästi en ehtinyt nukkua"
-
16:55
No nyt on mahtava perunaohje! Testasimme, ja totta se on: "Oikeasti vaikeaa sanoin kuvailla..."
-
16:50
Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta 15 maakunnassa huomisesta alkaen
-
16:46
HS: Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtoa järkevänä: "Oli vähintäänkin kysymysmerkkejä, voivatko ihmiset käyttää ydinoikeuttaan"
-
16:43
Ella Junnilalta purkautui villi tuuletus EM-pronssin ja SE-tuloksen jälkeen – "Taitaa tämäkin päivä mennä vielä vähän sulatellessa"
-
16:37
Yksi aihe jäi uupumaan Meghanin kohuhaastattelusta – sitten Twitteriin lävähti video, jossa herttuatar sanoo suorat sanat isästään ja sisarpuolestaan
-
16:31
Meteorologi täsmensi, minne vuorokauden kestävä hyinen ja luminen ydintalvi pelmahtaa ja missä on huonoin ajokeli: "Etelärannikkoa myöten voi olla lähes –20 astetta"
-
Lataa lisää