Toukokuusta alkaen kiveniskemä voi johtaa jopa ajokieltoon – nyt kannattaa laittaa tuulilasi kuntoon

1:32

Kiveniskemät tuulilasissa ovat tuttu näky suomalaisillekin autoilijoille. Vauriokorjaukseen erikoistuneen Autoklinikan teettämästä kyselystä käy ilmi, että joka neljännen suomalaisen autossa on kiveniskemä. Vauriot tuulilasissa aiheuttavat kuitenkin merkittävän turvallisuusriskin. 

VIDEO: Lapset keksivät nerokkaan keinon tuulilasin putsaamiseksi

Autoilijan kannattaa tarkkailla tuulilasinsa kuntoa aiempaa tarkemmin ensi toukokuusta alkaen, jolloin katsastusmääräyksiä tiukennetaan. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan tuulilasin liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurio voi 20.5.2018 eteenpäin johtaa myös ajokieltoon hylkäyksen sijaan.

Autoklinikan helmikuussa teettämään kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa ei ollut vielä kuullut auton katsastukseen vaikuttavasta muutoksesta. Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki uskoo, että autokorjaamojen jonot pysyvät toukokuussa maltillisina tiukennuksesta huolimatta.

– Vaurioitunut tuulilasi on huomioitu ennenkin katsastuksessa, ja meille on tuotu jonkin verran autoja korjattavaksi tuulilasivaurioista johtuvien hylkäysten vuoksi. Vaurion ei tarvitse olla edes kovin suuri. Kiveniskemä kuljettajan näkökentän alueella riittää katsastuksen hylkäyspäätöksen perusteeksi, Helkamäki kertoo Autoklinikan tiedotteessa.

Kiveniskemä voi tulla kaskossa säästävälle kalliiksi

Kiveniskemän saa korjautettua jopa ilmaiseksi, mikäli auton kaskoon kuuluu lasivakuutus. Sellaisen kertoo hankkineensa jo lähes puolet vastaajista. Reilu kolmasosa ei sen sijaan ole varautunut tuulilasin vaurioitumiseen laajalla kaskolla, ja joka viides ei tiedä, kattaako hänen autonsa kasko tuulilasivaurioita.

Alle kahden euron kolikon kokoiset kiveniskemät saadaan korjattua useimmissa tapauksissa edullisesti ilman vakuutustakin. Iskujäljen täyttäminen hartsilla kustantaa muutamia kymppejä. Sen sijaan halkeamat vaativat aina tuulilasin vaihdon, mikä tulee auton omistajalle huomattavasti kalliimmaksi. Ilman vakuutusta hinta voi nousta jopa yli tuhanteen euroon.

­Tuulilasin halkeamat ovat ennen kaikkea turvallisuusriski. Ne heikentävät ajonäkyvyyttä, sillä vaurioitunut lasi häikäisee kuljettajaa ja saattaa aiheuttaa heijastumia ja vääristymiä. Tuulilasi on myös etenkin eräissä uusissa automalleissa merkittävä osa kantavaa rakennetta.

Lähde: Autoklinikka

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.