Mainos

Johtava ylilääkäri: Reseptisekaannus mahdollisesti jopa vaarallinen

Vielä ei ole selvää, kuinka moni Päijät-Hämeen terveyskeskusten ja hammashoidon potilaista on saanut virheellisiä elektronisia reseptejä.

Tällä viikolla palvelukeskuksessa käyttöönotettuja elektronisia eli e-reseptejä on lähetetty joitakin satoja, kertoo Päijät Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän palvelukeskus Aavan johtava ylilääkäri Petteri Jyrkinen.

–Toki on mahdollista, että mikäli vääriä lääkkeitä nautitaan, lääkkeiden ei-toivottuja yhteisvaikutuksia tai jopa allergisia reaktioita voi tulla. Potentiaalisesti kyse on jopa vaarallisesta asiasta, Jyrkinen sanoo.

Tämän takia asiasta on nyt tiedotettu laajasti ja e-reseptien käyttö on toistaiseksi lopetettu. Alueen apteekkeja on lisäksi ohjeistettu ottamaan yhteyttä e-reseptin määränneeseen lääkäriin ennen lääkkeiden luovuttamista.

–Näin varmistetaan, että apteekista ei enää lähdetä väärien lääkkeiden kanssa pois.

Elektroninen reseptijärjestelmä otettiin käyttöön palvelukeskus Aavassa maanantaina. Siten neljän päivän aikana ihmiset ovat saattaneet saada jo lopetettuja reseptejään tai pahimmassa tapauksessa toisten ihmisten reseptejä.

–Maanantain ja torstain välisenä aikana meiltä määrätyillä e-resepteillä apteekista lääkkeitä hakeneiden tulisi vielä tarkistaa, että kyse on oikeasta lääkkeestä. Jos potilas epäilee virhettä, on hänen syytä ottaa yhteyttä lääkkeen määränneeseen terveysasemaan.

Osa resepteistä on myös saattanut jäädä välittämättä.

Toistaiseksi ongelmia on todettu vain palvelukeskus Aavan alueella eli Hartolassa, Iitissä, Myrskylässä, Nastolassa, Orimattilassa, Pukkilassa ja Sysmässä. Vielä ei ole varmuutta siitä, onko ongelmia myös muualla Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymässä.

Palvelukeskus Aavassa on käytössä Effica-tietojärjestelmä, jonka toimittaa Tieto.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 23.9.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.