Johtaako lämmin rakkaus automaattisesti hyvään seksielämään? Psykologi vastaa

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan ihmisillä on yleinen harhakäsitys siitä, että rakkaus automaattisesti johtaisi leiskuvaan intohimoon.

Mitä on rakkaus? Tätä kysyvät psykologi Tony Dunderfeltin kirjoittamat teokset rakkaudesta ja parisuhteista.

Miksi psykologi kirjoittaa rakkaudesta?

– Mielestäni rakkaudesta tiedetään enemmän kuin mitä ihmiset yleensä luulevat. Aina toistetaan, että rakkaus on mysteeri ja voi, kun se on vaikeaa. Kirjassa olen heittänyt tällaisen idean, että rakkauden arvoitus on ratkennut, mutta mysteeri mahdollisesti jää vielä. Rehellisesti sanottuna rakkaudesta on paljon selkeää ja fiksua tekstiä, josta ihmiset eivät tiedä, Dunderfelt kuvaa.

Mutta eikö mystisyys kuulu oleellisesti rakkauteen? Eikö rakkauden mysteeri ole ihana asia, joka korjaa rikkoutuneen sielun ja saa kaiken rullaamaan auvoisasti elämän loppuun asti? 

Dunderfeltin mukaan ihmisillä on yleinen harhakäsitys siitä, että rakkaus automaattisesti johtaisi leiskuvaan intohimoon.

– Perusharhaanjohtava käsitys on, että lämpimästä rakkaudesta seuraa ikään kuin automaattisesti hyvää ja tyydyttävää seksuaalisuutta. Se on yleinen harhaluulo: jos pariskunnalla on tosi kivaa yhdessä, he tekevät kivoja asioita ja viihtyvät yhdessä, niin tämä rakkaus kauniisti virtaa sellaiseen tyydyttävään seksuaalisuuteen, Dunderfelt sanoo.

– Mutta seksuaalisuus ja rakkaus ovat inhimillisesti katsottuna kaksi aika erilaista toimintaa. Ne sekoitetaan. Omissa kirjoissani pääidea on, että sekä rakkautta että seksuaalisuutta tulisi harjoitella.

 ”Jokainen kokeilkoon omaan tyyliinsä”

Entä, jos lämpimiä tunteita on, mutta himoa ei – toimiiko suhde silti? Tämä on Dunderfeltin mukaan miljoonan euron kysymys.

 – Tänä päivänä lähes kaikki, mikä ei vahingoita toista, on sallittua parisuhteen muodostamisessa. ”Jokainen kokeilkoon omaan tyyliinsä” on tämän päivän sävel, kun ennen vanhaan piti olla vain tietynlaisia parisuhteita.

Esimerkiksi seksuaalinen latautuminen voi olla kahdella ihmisellä hyvin erilainen.

– Rakastuneet pariskunnat voivat huomata, että toiselle seksi on aika toisarvoista ja toiselle se voi olla hirveän ensiarvoista. Tämä on asia, josta ei yleensä kehdata puhua ja sitten tulee loputtomasti vaikeuksia: yhden ihmisen hirveä haluaminen voi laittaa toisen ihan solmuun, jolloin hän haluaa vielä vähemmän.

Dunderfeltin mukaan ulkopuolisen on vaikea sanoa, millainen suhdemalli on toimiva. Hän kuitenkin uskoo, että halujen erilaisuus voi johtaa eroon.

– Nähdäkseni suuri syy avioerojen yleisyyteen tänä päivänä on nimenomaan seksuaalinen tyytymättömyys tai seksuaalinen epäsuhta: toinen haluaa enemmän, toinen vähemmän. Toinen haluaa aamuisin, toinen iltaisin. Seksuaalisuudesta on tullut toimivan parisuhteen mitta, ja sitä se ei ole oikeastaan koskaan ollut ihmiskunnan historiassa.

Tätä mieltä lukijamme olivat kyselyssämme!

Jatka lausetta: rakkaus ja seksi...

Ovat sama asia: jos rakastaa, seksikin sujuu 36.32%

Ovat aivan eri asioita 32.81%

Ovat eriarvoisia: rakkaus on tärkeämpää 27.35% 

Ovat eriarvoisia: seksi on tärkeämpää 3.52%  

Lue myös:

    Uusimmat