Onko seksi hyvän parisuhteen salaisuus? Seksuaaliterapeutti ottaa kantaa: "Täytyy olla joku syy, miksi olen juuri tämän ihmisen kanssa"

Onko seksi hyvän parisuhteen salaisuus? 7:06

Seksin merkityksestä hyvälle parisuhteelle keskusteltiin Huomenta Suomessa torstaina.

Seksi on monille ihmisille olennainen osa parisuhdetta. Jos sitä ei kuitenkaan ole, onko se ongelma? Kuinka tärkeää seksi todella on?

Suomen seksologisen seuran seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell rankkaisi seksin tärkeäksi parisuhteelle, mutta huomauttaa heti perään, että suhteita on hirveän erilaisia ja monenlaisia.

– Hyvä seksi on sellainen asia, joka toimii vähän niin kuin liimana kumppaneiden välillä. Toki tarvitaan ehkä muutakin, riippuu suhteesta ja mitä suhteelta toivotaan. Hyvä seksi voi olla asia, joka luo yhteyden kumppaneiden välille, kantaa raskaiden aikojen läpi, auttaa, luo hyvää fiilinkiä ja luo rakkautta uudelleen. Se ei välttämättä yksin riitä, tarvitaan yleensä muutakin, että suhde säilyy pitkään, Sundell selittää.

"Täytyy olla joku syy, miksi olen juuri tämän ihmisen kanssa"

Sundellin mukaan heti suhteen alusta alkaen pitäisikin tuntea kumppaniin vetovoimaa – tosin ei välttämättä fyysistä.

– Minun mielestäni pitää olla vetovoimaa, oli se sitten fyysistä, henkisen yhteyden löytämistä tai jotain muuta. Kumppania kohtaan täytyy olla ihailua, kiinnostusta, täytyy olla kipinää, vetovoimaa. Täytyy olla joku syy, miksi olen juuri tämän ihmisen kanssa. Jos ei tunnu miltään eikä ole kipinää ja sen tiedostaa heti alusta asti, voi olla hankalaa löytää sitä kipinää viiden vuoden kuluttua yhtäkkiä, Sundell kertoo.

Voimakas vetovoima liittyy usein vahvasti suhteen alkuhuumavaiheeseen, ja sitä kestääkin Sundellin mukaan puolesta vuodesta vuoteen. Sen jälkeen rakastuminen muuttuu rakastamiseksi – jos on muuttuakseen.

– Siinä alkaa tutustua kumppaniin paremmin ja alkaa ymmärtää, minkälainen ihminen tässä oikeasti on. Ja siinä tekee sen valinnan, onko tämä sellaista mitä haluan, haluanko jäädä tähän, Sundell sanoo.

Parisuhteen edetessä tulee eteen koettelemuksia. Esimerkiksi ruuhkavuosien aikaan suhteen dynamiikka muuttuu täysin eikä läheisyydelle ole enää samalla tavalla aikaa.

Sundell kertoo yllä olevalla videolla, miten ruuhkavuosista selviää ja jakaa parisuhdevinkkinsä, jota pyrkii itse aina noudattamaan. Videolla myös pohditaan, voiko kumppanille edes luvata, että yhdessä ollaan lopunelämä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja