Miten parisuhteen saa kestämään? Psykologi kertoo, millainen käytös yhdistää pitkään yhdessä olleita pariskuntia

Miten parisuhteen saa kestämään? 8:16
Psykologi ja pariterapeutti Jaana Mäntykoski kertoo, millaista käytöstä kannattaa vältellä, jos haluaa parisuhteen kestävän.

Miten kesäheilan saisi jäämään vierelle vaikka loppuelämäksi?

Tunteet sytyttävät parisuhteeseen alkuhuuman, mutta mitä sitten, kun alkukipinä laantuu?

Psykologi ja pariterapeutti Jaana Mäntykosken mukaan parisuhteen vetovoimaan tarvitaan itseasiassa etäisyyttä.

– Siihen liittyy se, että vain etäältä katsoessa voi kokea tietynlaista idealisaatiota kumppaniin nähden, Mäntykoski kertoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Voit katsoa koko keskustelun yllä olevalta videolta.

Miksi etäisyys on tärkeää?

Mäntyharju kertoo, että tutkijat ovat kysyneet pitkissä parisuhteissa olevilta, milloin he kokevat eniten vetovoimaa omaa kumppaniaan kohtaan.

– Kyllä se on silloin, kun he ovat vähän etäämmällä, että he voivat katsoa sitä omaa kumppaniaan tekemässä jotain heille ominaista. Tulee tietynlainen ihailun elementti. Se ei ole mahdollista, jos kumppani on koko ajan ihan lähellä.

Yhteenkuuluvuus, kumppanuus ja ystävyys ovat toisaalta Mäntykosken mukaan hirmutärkeitä varsinkin pitkissä parisuhteissa. 

– Tietysti vähän riippuu, että mitä etsimme parisuhteelta: haluammeko enemmänkin vetovoimaa ja seikkailua vai enemmän turvallisuutta ja omaa kotipesää.

Kaikille sopivaa "reseptiä" ei ole kuitenkaan olemassa, vaan Mäntykoski kehottaa hakemaan itselleen sopivan määrän läheisyyttä ja itsenäisyyttä.

Miksi suhteesta ei kehity pidempää?

Yhtenä syynä sille, miksi suhde ei kestä pidempään, Mäntykoski nostaa esille luottamuksen rikkoutumisen.

– Yleensä se on se uskottomuus. Jos et halua, että suhde kaatuu, älä ole uskoton. Se on yleisin syy, miksi pariterapiaankin hakeudutaan, Mäntykoski kertoo.

Parien välisessä vuorovaikutuksessa tietynlainen positiivisuus saattaa ennustaa pidempää suhdetta.

– Katsotaan, että lasi on ennemminkin puoliksi täynnä kuin tyhjä, Mäntykoski selittää.

Pitkän parisuhteen taustalla on usein myös kiintymystä osoittava vuorovaikutus: uteliaisuus toista kohtaan, puhumiseen rohkaiseminen ja ylipäätään oman sielunmaiseman avaaminen.

Miten riidellä oikein?

Mäntykosken mukaan riidat parisuhteessa eivät ole itse asiassa huono asia.

– Tilastollisesti parit, ketkä eivät riitele, eroavat nopeammin.

Totta kai vaikutusta on sillä, miten pari riitelee.

– Jos riitely on todella tuhoavaa ja ala-arvoista, se on myös yksi eroa ennakoiva tekijä.

Epäkohdista kannattaisikin Mäntykosken mukaan puhua sensitiivisesti ja tuoda asioita enemmänkin esille omien toiveiden kautta, eikä syytellä.

Kannattaako toista pyrkiä muuttamaan?

Lähtökohtaisesti ei Mäntykosken mukaan kannata asennoitua niin, että voisi jotenkin muuttaa kumppaniaan.

– Pitkä suhde vaatii myös hyväksyntää.

Toista ei kannata pyrkiä muuttamaan myöskään vetovoiman kannalta.

– Meillä on aika usein se toive, että loppu viimein toinen alkaisi toimia samalla tavoin. Se on vähän paradoksaalista, koska sillä tavoin vetovoimaa sulatetaan. Erilaisuus usein kiehtoo.

Mäntykosken mukaan tunne siitä, että pitäisi olla jotenkin toisenlainen on myös tuhoavaa turvallisuuden tunteen kannalta. 

– Hyvin moni sanoittaa, että yksi tärkeimmistä elementeistä parisuhteessa on se, että saan olla sellainen kuin olen ja tulen hyväksytyksi kaikkine vikoinenikin. 

Katso myös: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa"

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
Syksyllä alkaa arki, ja ihanan kesävapaan jälkeen parisuhde voi joutua koetukselle. Millaiset vinkit asiantuntija antaa suhdearkeen? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä antoi vinkkinsä MTV Uutiset Livelle.

Lue myös:

    Uusimmat