Johnson & Johnson -rokote saa pian myyntiluvan, mutta pelastaako neljäs koronarokote rokotusahdingosta? Näin asiantuntija vastaa

2:25
Johnson & Johnson -rokote saanee myyntiluvan ensi viikolla, mutta onko se pelastus rokotustahdille? Näin asiantuntija vastaa

Asiantuntija arvioi, että Suomi saa ensimmäiset Johnson & Johnson -rokotteet huhtikuussa, mutta varsinainen pelastus se ei ainakaan toistaiseksi ole. 

Lääkeyhtiö Johnson & Johnson -koronarokotteen on määrä saada myyntiluvan 11. maaliskuuta – siis ensi viikolla. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan ensimmäiset Johnson & Johnson -rokotteen annokset saapuvat Suomeen huhtikuussa. 

Rokotteen osuus kaiken kaikkiaan on 2,4 miljoonaa rokoteannosta. 

– Johnson & Johnsonilla on ensimmäisenä listallaan Yhdysvaltain tarpeet ja sen jälkeen tulee EU:n tarpeet.

– Meillä on toivoa, että siitä 2,4 miljoonasta saataisiin neljännes rokotteita ensimmäisen vuosipuoliskon aikana – mutta tapahtuuko näin, sitä emme tiedä, Nohynek sanoo. 

Novavax ja CureVaC ovat tehotutkimusvaiheessa – milloin kyseiset rokotteet saadaan käyttöön? Kuuntele THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin arvio yllä olevalta videolta!

Tuoko koronarokote helpotusta verkkaiseen rokotustahtiin?

Johnson & Johnson -rokotteen etuna on helppo kylmäketju: Siinä missä Pfizerin ja BioNTechin rokote vaatii -70 asteen lämpötilan, Johnson & Johnson -rokotetta voidaan säilöä jääkaappilämmössä.

Toinen rokotteen etu on se, että se antaa tehon yhden pistoksen jälkeen – tehosterokotetta ei tarvita. 

Aiemmin onkin uumoiltu, että kyseinen rokote voisi olla jouduttaa rokotetahtia myös Suomessa, kun varsinaiset massarokotukset voitaisiin käynnistää neljän rokotteen voimin. 

Nohynekin mukaan ainakaan toistaiseksi ei voida huokaista helpotuksesta. 

– En usko, että se pelastus on. Kaikki nämä rokotteet ja niiden tuotantokapasiteetti lisääntyy nyt tälle toiselle vuosineljännekselle. 

– Toivomme, että kaikkia rokotteita tullaan samaan reilusti enemmän kuin tähän asti, jolloin ne kaikki pelastavat meidät tästä tilanteesta, toivottavasti, Nohynek toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja