Milloin kolmas koronarokote kaikille suomalaisille? "Tässä ei tarvitse edetä todella nopeasti" – lisätietoa luvassa silti pian

0:52
Asiantuntija paljastaa, milloin 5–11-vuotiaiden okotteet tulevat markkinoille – suomalaislasten koronarokotukset puntariin: "Huoli on suuri riskiryhmään kuuluvien osalta"

THL:n johtava asiantuntija lupailee, että kolmansista koronarokotteista tiedotetaan jo ensi viikolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo MTV Uutisille, miten prosessi etenee. 

Rokotettavaan ryhmään kuuluu muun muassa koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja hoitajia, jotka olivat rokotusjärjestyksen kärkipäässä.

Mutta milloin kolmas annos tulee laajempaan jakeluun?

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontui eilen ja keskusteli koronarokotusten kolmansista annoksista. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan keskustelu on edelleen kesken. 

– Siitä laaditaan muistiota ja kootaan mielipiteitä yhteen ja katsotaan, mikä se KRARin ehdotus on, Kontio taustoittaa prosessin kulkua. 

KRARin ehdotus päätyy lopulta THL:n käsiteltäväksi. Kontion mukaan tarkempia tietoja kolmannesta rokotekierroksesta on luvassa ensi viikolla, kun THL on antanut lausunnon tiistaina sosiaali- ja terveysministeriöön.

– THL:n aika-arvion mukaan voimme antaa lausunnon STM:lle tiistaina ja silloin myös siitä myös tiedotetaan, Kontio toteaa. 

Kolmannella rokoteannoksella ei ole kiire

Kontio on aiemmin todennut, että kolmansien rokotteiden kanssa ei tarvitse edetä kiireellisesti. Hänen mukaansa nyt keskitytään 1. ja 2. rokoteannosten antamiseen. 

– Suuri keskustelu kolmansista annoksista ja niiden kiireellisyydestä – se ei ole päivän päälle. Tässä ei tarvitse edetä todella nopeasti.

– Katsomme kaikki tutkimustulokset Suomesta ja maailmalta, ja katsomme, keille on perusteltua suositella tässä vaiheessa kolmatta rokotetta, Kontio taustoittaa.

Merkkejä rokotetehon suuresta hiipumisesta ei ole

THL:n Mika Salminen totesi tänään koronakatsauksessa, että vaikka kolmas koronarokote ei ole juuri nyt ole kaikille ajankohtainen, huolta rokotetehosta ei tarvitsee kahdesti rokotettujen kantaa. 

Seurantatietojen mukaan mitään hälyttäviä merkkejä siitä, että rokotteen teho olisi laajasti hiipumassa, ei Salmisen mukaan ole. 

– Voidaan olla rauhassa sen suhteen, Salminen vakuuttaa. 

1:40
Infektiolääkärin epätoivoinen vetoomus koronarokotusten puolesta: "Hetken näytti hyvältä ja melkein juhlittiin, mutta nyt laivan pohja vuotaa"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja