Johanna Ojala-Niemelä tuomitsee sähköpostivuodon – luvassa on seuraamuksia: "Kyllä meidän on tarkoitus antaa kurinpalautusta myös lehdistölle"

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) tuomitsee perustuslakivaliokunnasta tapahtuneen sähköpostivuodon. "Kurinpalautusta" on luvassa sekä medialle että valiokunnan jäsenille.

MTV Uutiset julkaisi eilen haltuunsa saaman sähköpostin, jolla vihreä perustuslakivaliokunnan jäsen yritti vaikuttaa muihin hallituspuolueiden edustajiin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa koskevassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Viestillä pyrittiin saamaan valiokunnan jäseniä kannattamaan pehmeämpiä muotoiluja valiokunnan Haavisto-mietintöön.

Valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä sanoo vuodon olleen tuomittava.

– Ne ovat salassa pidettäväksi leimattuja asiakirjoja, jotka on vuodettu, ja sillä on yleensä myös seuraamukset, Ojala-Niemelä kommentoi MTV Uutisille.

– Pidän sitä kyllä tosi vakavana asiana, että valiokunnan päätöksentekoon yritetään vaikuttaa ulkoparlamentaarisin keinoin lehdistön välityksellä.

Luvassa on kurinpalautusta

Ojala-Niemelä ei katso, että vuotamisella olisi merkitystä valiokunnan lopullista Haavisto-mietintöä ajatellen.

Vuotamisen osalta Ojala-Niemelä kertoo sopineensa eduskunnan puhemiehen kanssa palaverin, jossa aihetta ja toimintatapoja tullaan käsittelemään.

– Kyllä meidän on tarkoitus antaa kurinpalautusta myös lehdistölle, että kunnioitettaisiin valiokunnan työtä ja näitä vuotoja ei tapahtuisi, Ojala-Niemelä kertoo.

– Ja samoin sitten [kansan]edustajille, että ymmärrettäisiin oma vastuu näissä asioissa.

"Perustuslakivaliokunnassa pitää unohtaa puolueet"

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi tänään aamulla olleensa sähköpostin lähettäjä.

Poikkeuksellista on, että sähköposti lähetettin ainoastaan hallituspuolueiden edustajille.

Perustuslakivaliokunnan käsittelyjen ei lähtökohtaisesti tulisi olla poliittisia, eikä näin ollen esimerkiksi hallitus-oppositio-asetelman tulisi vaikuttaa käsittelyihin.

Ojala-Niemelä näkee politiikkaan perustuvan vaikuttamisen asiassa ongelmallisena.

– Lähtökohtaisesti perustuslakivaliokunta on juuri sellainen valiokunta, että kun sinne astutaan ovesta sisään, pitää unohtaa puolueet, Ojala-Niemelä sanoo.

– Kyllä tämä aika ongelmallinen on, koska jäsenten ei tule ottaa ohjeita ei eduskuntaryhmältä eikä puoluejohdolta siihen työhön, mitä perustuslakivaliokunnassa tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat