"Eikö meitä hävetä? Olisiko syytä miettiä, miltä kaikki näyttää ulospäin?" – Juristikansanedustaja suomii kovin sanoin perustuslakivaliokuntaa politisoitumisesta

Kokoomuksen juristitaustainen kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan varajäsen Pihla Keto-Huovinen suomii kovin sanoin perustuslakivaliokunnan toimintaa Uuden Suomen blogitekstissään. Lisäksi hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Keto-Huovinen syyttää perustuslakivaliokuntaa politisoitumisesta ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasian mietinnön käsittelyssä.

– Perustuslakivaliokuntaa on pidetty politikoinnin yläpuolella olevana riippumattomana elimenä, mutta totuus näyttää olevan toinen.

Keto-Huovinen mainitsee MTV Uutisille vuodetun vihreiden kansanedustajan ja perustuslakivaliokunnan jäsenen Outi Alanko-Kahiluodon sähköpostin, jonka hän oli lähettänyt vain valiokunnan hallituspuolueiden jäsenille ja yritti loiventaa Haavisto-mietinnön sisältöä.

– Tästä syntyy auttamatta ajatus, että perustuslakivaliokunnassa asiat tulisi ratkaista hallitusrintaman mukaisesti, opposition edustajia kuulematta. Lähetetty viesti politisoi niin kyseessä olevan asian käsittelyn kuin perustuslakivaliokunnan työn.

Kirjoituksessaa Keto-Huovinen myös kysyy, onko perusteltua, että eduskunta voi päättää syytteen nostamisesta kansanedustajan valtiopäivillä lausuman johdosta tai päätää syytteen nostamisesta ministeriä vastaan.

Haaviston tapauksen lisäksi hän nostaa esiin viime kesäkuussa olleen perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpäätä koskevan syytelupaäänestyksen eduskunnassa. Tuolloin perustuslakivaliokunta puolsi syyttämislupaa, mutta tarvittavaa 5/6 enemmistöä ei äänestyksessä tullut.

Keto-Huovinen pitää ongelmallisena sitä, että eduskunta voi ratkaista omissa asioissaan, voidaanko tapauksessa syyttää.

– Tilanne on täysin absurdi.

Keto-Huovinen kysyy, pitäisikö eduskunnassakin alkaa miettiä, miltä touhu näyttää ulospäin.

– Kysynkin: eikö meitä hävetä? Olisiko nyt syytä eduskunnassakin miettiä, miltä tämä kaikki näyttää ulospäin – puolueettomalta ja luottamusta herättävältäkö?

Lisäksi Keto-Huovinen kertoo tiedotteessa jättäneensä kirjallisen kysymyksen hallitukselle, kuinka hallitus aikoo varmistaa eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan puolueettomuuden tilanteissa, joissa on kyse rikosepäilystä.

Katso alla oleva video: Näin Pekka Haavisto kommentoi sähköpostikohua MTV:n Uutisaamussa!

Ulkoministeri sai perustuslakivaliokunnalta moitteet – Pekka Haavisto Uutisaamun haastattelussa 9:05

Juttua korjattu 11.12. Kysessä on kirjallinen kysymys eikä välikysymys, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat