Jogurtti saattaa auttaa verenpaineongelmaisia

Säännöllisesti jogurttia nauttivat verenpaineongelmaiset saattavat ruokavalionsa ansiosta säästyä sydäninfarkteilta ja aivoverenkiertohäiriöiltä muita potilaita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan varsinkin verenpainepotilailla, jotka syövät muutenkin terveellisesti.

Yllä olevalla videolla asiantuntija ottaa kantaa maitotuotteita koskeviin väitteisiin ja kertoo hapatettujen maitotuotteiden terveyshyödyistä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 56 000 ja 18 000 naista ja miestä, jotka potivat kohonnutta verenpainetta.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot potilaiden ruokavaliosta ja sairastumisista, he havaitsivat sydäninfarktit ja aivoverenkiertohäiriöt harvinaisemmiksi potilailla, jotka söivät jogurttia ainakin kahdesti viikossa. Naisilla tämä liittyi 17 prosenttia pienempään ja miehillä 21 prosenttia pienempään sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat potilaat, jotka eivät syöneet jogurttia edes kerran kuussa.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää, kuinka paljon yhteydestä selittyy juuri jogurtilla ja kuinka suuri osa johtuu muilla elintavoilla.

Jogurtti ja hapatetut maitotuotteet on kuitenkin aiemminkin yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa jogurttia, juustoa, piimää, viiliä tai muita hapatettuja maitotuotteita paljon käyttävien riski menehtyä 14 vuoden seurannan aikana oli noin kymmenen prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka söivät niitä vain harvoin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat