Jättianalyysi paljastaa: Nämä ruoat pienentävät riskiä sairastua vakavaan syöpään – syötkö sinä?

Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle 0:51 Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle

Paljon ravintokuituja ja jogurttia sisältävä ruokavalio saattaa muiden terveyshyötyjen lisäksi suoda suojaa keuhkosyöpää vastaan. Yhteys havaittiin analyysissa, jossa yhdistettiin kymmenen tutkimuksen ja yli 1,4 miljoonan potilaan tiedot.

Yllä olevalla videolla ohje paahdettuun kaurapuuroon. 

Tulosten perusteella riski sairastua keuhkosyöpään yhdeksän vuoden seurannan aikana oli 15 prosenttia pienempi, jos henkilö söi paljon ravintokuituja, ja 19 prosenttia pienempi, jos ruokavaliossa oli paljon jogurttia. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos sama henkilö söi paljon kuituja sekä jogurttia. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden ruokavaliossa oli vähiten kuituja ja jogurttia.

Näistä ruoista saat kuitua

Yhteydet havaittiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista, kuten tupakoinnista ja osallistujien muusta ruokavaliosta.

Paljon kuituja sisältävä ruokavalio on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien sekä suolistosyöpien riskiin. Samoin jogurtti voi joidenkin tutkimusten perusteella ehkäistä sydänoireita ja diabetesta, mutta tutkimuksista on vaikea päätellä, miltä osin vaikutukset johtuvat kyseisistä ruoka-aineista ja kuinka paljon muista seikoista. Kuituja on muun muassa täysjyväviljassa sekä kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Esimerkiksi kaurapuuro ja ruisleipä ovat hyviä kuidun lähteitä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.