Joe Biden rypee kannatuskriisissä – demokraateille paha takaisku "presidenttiyden kansanäänestyksessä"

Tutkija sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin selvinneen hyvin toisella huippukokousmatkallaan Eurooppaan 2:03
Katso myös: Näin tutkija arvioi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin selvinneen toisella huippukokousmatkallaan Eurooppaan.

Presidentti Joe Bidenin paluu Yhdysvaltoihin YK:n ilmastohuippukokouksesta oli karu. Ympäri maata käydyissä vaaleissa Bidenin edustama demokraattipuolue on menestynyt huonosti.

Etenkin Virginian kuvernöörivaalin tulosta on pidetty kansanäänestyksenä Joe Bidenin presidenttiydestä.

Biden voitti vuosi sitten presidentinvaaleissa osavaltion 10 prosenttiyksikön marginaalilla Donald Trumpiin. Nyt tämä etumatka suli täysin, ja republikaanien Glenn Youngkin voitti demokraattien Terry McAuliffen noin kolmen prosenttiyksikön marginaalilla.

Edellisen kerran demokraatit ovat hävinneet Virginiassa vuonna 2009.

Vaalien tulos aiheuttaa huolenaihetta Bidenille myös sen vuoksi, että hänen oma kannatuksensa on alamäessä. Nyt presidentin toiminnan hyväksyy noin 43 prosenttia väestöstä, seitsemän prosenttiyksikköä elokuuta vähemmän.

Presidenttikauden alussa hyväksymisprosentti oli korkeimmillaan 55. Donald Trumpin kannatus oli alimmillaan noin 39 prosentissa hänen kautensa loppuhetkillä.

Bidenin kannatusta on painanut alas esimerkiksi korkea inflaatio, talouden hidas toipuminen, koronapandemian jatkuminen ja epäonnistunut vetäytyminen Afganistanista.

Samalla 70 prosenttia kansasta uskoo vievän Bidenin vievän maata väärään suuntaan ja lähes 60 prosenttia uskoo yhdeksän kuukautta virassa istuneen presidentin vaikuttaneen negatiivisesti talouteen.

Vuoden päästä Yhdysvalloissa käydään kongressivaalit, joiden tulos vaikuttaa merkittävästi presidentin toimintakykyyn, sillä presidentti tarvitsee tuekseen edustajainhuonetta ja senaattia. Asiat käyvän ilmi NBC:n tutkimuksesta.

Vuonna 2010, vuosi sen jälkeen republikaanit voittivat Virginiassa, demokraatit kärsivät vaalitappion myös kongressivaaleissa.

NBC:n tutkimus osoittaa, että kongressivaaleissa näyttää tällä hetkellä tulevan kutkuttava asetelma. 47 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä suosii demokraattienemmistöistä kongressia, 45 prosenttia republikaanienemmistöistä.

Lue myös:

    Uusimmat