Joakimilla ei ole paljon kavereita – 9-vuotissynttäreille kutsutaan muitakin yksinäisiä lapsia: "Lasten maailma saattaa olla aika julma"

"Moikka! Mä olen Joakim ja täytän 9 vuotta. Mulla ei ole paljon kavereita. Haluan kutsua mun synttäreille niitä, jotka ei saa kutsuja kaverisynttäreille koskaan. Meistä vois tulla kaverit".

Näin alkaa Joakimin synttärikutsu Poikien äidit -Facebook-sivulla.

Poikien äidit on lähes 80 000 tykkääjän Facebook-yhteisö, joka haluaa kaverisynttäreiden keinoin tuoda näkyväksi ne lapset, joiden synttäreille kukaan ei tule.

– Lasten maailma saattaa olla aika julma. Jätetään kutsumatta ja otetaan vain tietyt lapset, esimerkiksi luokalta jätetään lapsia ulkopuolelle. Se on toki ymmärrettävää, että kaikki eivät aina mahdu mukaan, sivun ylläpitäjä Sanna sanoo.

"Ihmettelimme, ettei kukaan ole tarttunut tähän"

Sivun tekijät alkoivat puuhata juhlia yksinäisille lapsille keväällä 2018. Nyt kaverisynttäreitä järjestetään jo kolmannet. Aihe on ollut tapetilla myös mediassa.

– Ihmettelimme, ettei kukaan ole tarttunut tähän, emme ole ainakaan kuulleet, että näin olisi isommassa mittakaavassa tehty. Tämä liittyy myös syrjäytymiseen. Syrjäytymiskierre voi alkaa jo lapsena, jos ei saa tai ei ole kavereita.

Joakim on oikea henkilö, jolla on oikeat juhlat.

– Haluamme oikeasti auttaa. Juhlitut lapset ovat olleet sellaisia, joilla ei ole kavereita, ja samoin vieraat. Haluamme kutsua nimenomaan niitä lapsia, jotka eivät saa kutsuja, Sanna sanoo.

Avuntarvitsijoita yllättävän paljon

Juhlissa on mukana myös yhteistyökumppaneita, joilta saa koristeita ja herkkuja.

– Jotkut ovat epäilleet, onko tämä pelkkä mainos, mutta yhteistyökumppaneita on vain kulujen kattamisen vuoksi, että on mahdollisuus järjestää useammat synttärit. Tässä ei tavoitella mitään voittoa.

Avuntarvitsijoita on Sannan mukaan yllättävän paljon.

– Kovin isoja juhlat eivät voi olla emmekä voi ottaa kerralla kovin paljoa lapsia, sillä pyrimme pitämän melko intiimin tilaisuuden, että lapset oikeasti tutustuisivat.

Juhlista voi löytää aidon ystävän

Molemmat aiemmat juhlat ovat Sannan mukaan menneet "todella hienosti".

– Molemmat juhlat ovat olet todella lämminhenkiset ja synttärisankarit ovat olleet todella onnellisia ja tyytyväisiä, samoin heidän vanhempansa. On hieno juttu, että esimerkiksi edellinen synttärisankari Deniz on nyt tulossa Joakimin juhliin, eli on löydetty kavereita.

Juhliin ei ole ollut vaikeuksia kerätä osallistujia. Joskus vieraiden seasta voi löytyä seuraavien juhlien sankarikin. Sanna toivoo, että lapset löytäisivät juhlista aitoja ystäviä, joiden kanssa voisi pitää jatkossakin yhteyttä.

– Numeroita on kyllä vaihdeltu, eli tässä on onnistuttu.

Juhlista tehdään aina myös video. 

– Haluamme tehdä myös videon sen takia, että saisimme tilanteeseen muutosta. Herätellään nimenomaan aikuisia siihen, miten tärkeä juttu tämä on lapselle. Eivät aikuiset välttämättä ymmärrä, miten tärkeä asia on lapselle, jos omalle lapselle kuitenkin saa ystäviä synttäreille. Siinä vaiheessa, jos onkin lapsi, joka ei saa ystäviä ja vaikka kutsuttaisiin, niitä ei tule, niin aikuiset ymmärtävät, miten tärkeästä asiasta on kyse.

Tärkeintä on viettää aikaa yhdessä

Lahjaa juhliin ei ole pakko tuoda.

– Yleensä vanhemmat kysyvät, onko lahjatoivetta. Jos haluaa, niin jotain pientä voi tuoda. Se ei ole se pääasia. Melkein kaikki kyllä jotakin pientä tuovat, Sanna sanoo.

Juhliin järjestetään myös aina pientä ohjelmaa. Lisäksi tarjolla on herkkuja syötäväksi.

– Lähtiessä lapset saavat yllätyspussin mukaansa. Sitten on yhdessäoloa, että lapset saavat rauhassa viettää aikaa. Tärkeintä on, että porukka pysyy kasassa, että aika vietettäisiin yhdessä. Kivasti se on joka kerta onnistunutkin, Sanna sanoo.

– Haluamme tätä kautta tunnettuutta vakavalle asialle, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että lapselle on todella tärkeää, että kavereita kutsutaan, ja he myös tulevat.

Lue myös:

    Uusimmat