Mainos

Jo toinen lintujen botulismitapaus Suomessa

Suomessa on havaittu lyhyen ajan sisällä jo toinen botulismitapaus. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, että länsisuomalaisella siipikarjatilalla on todettu lintujen sairastuneen botulinumneurotoksiinin aiheuttamaan botulismiin.

Tautitapaus on varmistunut edellisenkin tapauksen tavoin C-tyypin botulismiksi. Sairastunutta parvea lääkittiin ensin, mutta tuloksetta.Lopulta eläimet lopetettiin.

Viime kuun puolivälissä toiselta länsisuomalaiselta tilalta löydettiin botulismia parista tuhannesta linnusta.

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamia siipikarjan joukkosairastumisia esiintyy silloin tällöin eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Ruotsissa tapauksia on ollut joitakin kymmeniä, eikä varsinaista syytä niihin tiedetä. Siipikarjan botulismitapaukset ovat olleet yleensä C-tyyppiä, jonka ei uskota aiheuttavan ihmisten sairastumista.

C. botulinum -bakteerin itiöitä esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä sekä terveidenkin lintujen suolistossa. Sopivassa lämpötilassa ja hapettomissa olosuhteissa itiöistä kehittyy vegetatiivibakteereita, jotka voivat tuottaa neurotoksiineja. Toksiinit aiheuttavat eläinten sairastumisen.

Tauti ei tartu tilalta toiselle, ja sen vuoksi se ei kuulu lakisääteisesti vastustettavien eläintautien joukkoon, kuten esimerkiksi monet tarttuvat virustaudit.

Botulismi on Suomessa eläimillä harvinainen. Sitä pyritään ennaltaehkäisemään tilan hyvillä tuotantotavoilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.