Jo päiväkodissa sidotaan poikien kengännäuhoja – miksi ei pitäisi?

Juuri julkaistun, mieskysymyksiä pohtivan raportin mukaan miesten epätasa-arvo näkyy Suomessa monella tavalla. Yksi iso ero näkyy vanhemmuudessa. Isä ei ole äidin kanssa samalla viivalla esimerkiksi lastenneuvolassa, vanhempainvapailla tai erotilanteissa.

Miesjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Tomi Timperin ja SAK:n tutkija Tapio Bergholmin mukaan yksi ongelma on siinä, että tytöille ja pojille asetetaan erilaisia odotuksia jo pienestä pitäen.

– Jo päiväkodissa pojille annetaan vapauksia ja kengännauhoja sidotaan – tytöille annetaan vastuuta ja vaaditaan vastuuta. Kyllä tällainen poikaerityisyys voi johtaa myös huonoille teille. Joskus pitää vaatia samaa asiaa tytöiltä ja pojilta, niin silloin se kehitys voi mennä samaan suuntaan, Bergholm toteaa MTV Uutislivessä.

Miehet löytävät toisenkin esimerkin siitä, jossa miesten etuasema ei ole välttämättä hyvä asia:

– Jos vähän kärjistää, yksi ongelma, joka jopa ruokkii tätä miesten koulutushalveksuntaa, on se että työelämässä miehet tienaavat yhä paremmin kuin naiset. Joku tällainen ihmeellinen mutaatio tapahtuu, että naiset pärjää koulutuksessa, mutta sitten vikkelä mies pääsee esimiestehtäviin tai saa parempia palkkoja, Bergholm toteaa.

–Kyllä tämä on selkeä kysymys, joka tuottaa sitten myös miehille ongelmia juuri tähän koulutukseen panostamisessa.

Mies hakee esimerkkiä muilta miehiltä

Niitäkin asioita on, joissa mies on Suomessa naista selkeämmin heikommassa asemassa. Epätasa-arvo näkyy esimerkiksi vanhempainvapaiden jakautumisessa. Timperi ei kuitenkaan usko väkinäiseen tasapäistämiseen

– Paljon tärkeämpää kuin keinotekoinen tasan jakaminen ja tasa-arvon keinottelu, on tuoda esille, kuinka merkityksellistä isyyden tukeminen ylipäätään on parisuhteen, perheen ja lasten hyvinvoinnille.

Miessakit-järjestössä on huomattu, että isät lähtevät mukaan esimerkiksi miehelle tarkoitettuihin synnytysvalmennuksiin toisten miesten innostamina ja houkuttelemina.

Sama pätee myös siihen, jos miestä kohtaa elämässä kriisi, johon hän kaipaa tukea.

– On keskeistä tuoda näkyväksi meille miehille, että ongelmat haasteet ja kriisit ovat normaalia, että me voidaan olla heikkoja ja hakea apua tai tukea. Miehet hakevat tukipalveluihin kaikkein helpoiten kun muutkin miehet sinne menee, Timperi sanoo.

Ero tuli – pyyhe kehään?

Rajuimmin miesten epätasa-arvo näkyy erotilanteessa. Tilanne on Bergholmin mukaan  kuitenkin parantunut entisestä.

–Aiemmin oli niin, että isä tiesivät, että pitää heittää pyyhe kehään. Tässä suhteessa on menty parempaan suuntaan.

Nykyään Bergholmin mukaan isät esimerkiksi kamppailevat oikeuksistaan tiukemmin.

– Erossa he huomaavat kuinka tärkeitä lapset ovatkaan. Ja tässä suhteessa suosittelen panostamaan siihen isyyteen.

Bergholm huomauttaa, että Ruotsissa erotilanteissa toimitaan toisenlaisen mallin mukaan kuin Suomessa.

–Täällä ikään kuin sellaisena perusratkaisuna on, että äiti ottaa lapset. Ruotsissa malli on se, että jos ei päästä sopuun, niin tulee yhteishuoltajuus, Bergholm kertoo.

– Erotilanteissa pitäisi molempien vanhempien muistaa, että tilanteessa on kyse lapsen oikeudesta. Ja lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat